Performans kaygısı ve enstrümantal müziği öğrenme stratejilerinin yordanmasında müziksel benlik ve belirli değişkenlerin rolü
The role of musical self-concept and spesific variables in predicting performance anxiety and strategies learning of instrumental music
  1. Tez No: 866557
  2. Yazar: BETÜL ÇİNİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP AYDINER UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Performans Kaygısı, Enstrümantal Müziği Öğrenme Stratejileri, Müziksel Benlik Algısı, Music Performance Anxiety, Instrumental Music Learning Strategies, Musical Self-Concept
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, performans kaygısı ve enstrümantal müziği öğrenme stratejilerinin yordanmasında, müziksel benlik ve belirli değişkenlerin rolünün incelenmesidir. İlişkisel modelde yürütülen araştırmaya 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki dokuz Güzel Sanatlar lisesinin müzik bölümlerinde öğrenim gören 458 öğrenci katılım sağlamıştır. Araştırmanın verileri: Araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Özevin-Tokinan (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan Kenny Müzik Performans Kaygı Envanteri, Aydıner-Uygun ve Kılınçer (2017a, 2018) tarafından geliştirilen Enstrümantal Müziği Çalışırken ve Öğrenirken Kullanılan Stratejiler Ölçeği ve yine Aydıner-Uygun ve Kılınçer (2020a) tarafından Türkçeye uyarlanan Müziksel Benlik Ölçeği (MüzBen) ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin performans kaygıları ve enstrümantal müziği çalışırken ve öğrenirken kullandıkları stratejilerin tahmininde müziksel benlik algıları ile cinsiyet, enstrümandaki deneyim süresi, enstrümana haftalık bireysel çalışma süresi, okul orkestrasında ve okul korosunda yer alma durumlarının önemli yordayıcılar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the role of musical self-concept and specific variables in predicting performance anxiety and strategies learning of instrumental music. In the study conducted within a relational model, 458 students participated from music departments of nine Fine Arts high schools in Turkey during the 2022-2023 academic year. The data of the study were collected through a Personal Information Form developed by the researcher, the Kenny Music Performance Anxiety Inventory adapted into Turkish by Özevin-Tokinan (2013), the Instrumental Music Practice and Learning Strategies Scale developed by Aydıner-Uygun and Kılınçer (2017a, 2018), and the Musical Self-Concept Scale (MUSPI) adapted into Turkish by Aydıner-Uygun and Kılınçer (2020a). According to the results of the study, it has been determined that students' musical self-perceptions, gender, duration of experience on the instrument, weekly individual practice time on the instrument, and participation in school orchestra and choir are significant predictors in predicting their performance anxieties and the strategies they use while learning and practicing instrumental music.