Buluş yoluyla öğretme stratejisiyle noktalama işaretlerinin öğretimi
Teaching punctuation marks with discovery learning strategy
  1. Tez No: 866683
  2. Yazar: GÖKNUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: buluş yoluyla öğretim, noktalama işaretleri, öğrenme düzeyi, değerlendirme, discovery learning strategy, punctuation marks, learning level, assessment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çağımızda öğrenme sürecinde yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak ezbercilikten uzak uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmanın amacı, bu uygulamalardan biri olan buluş yoluyla öğretme stratejisiyle yapılan noktalama işaretleri öğretimin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin öğrenme düzeyine etkisini belirlemektir. Araştırmada, 2019 Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan 14 noktalama işaretinin yaygın kullanılan işlevleri seçilmiştir. Araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 1. döneminde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, Kayseri ili Kocasinan ilçesinde 5. sınıf öğrencilerinden toplam 23 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın modeli,“ön test-son test tek gruplu model”dir. Araştırmacı tarafından geliştirilen“Noktalama İşaretleri Başarı Testi”nicel veri toplama aracı olarak kullanılırken nitel veri toplama aracı olarak ise“Görüşme Formu”kullanılmış,“Kişisel Bilgi Formu”ndan yararlanılmıştır. Nicel veriler SPSS paket programında analiz edilirken nitel veriler, elde edilen yazılı görüşler kapsamında analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu sonuçlara dayanarak, buluş yoluyla öğretme stratejisinin noktalama işaretlerinin öğretiminde 5. sınıf öğrencilerinin öğrenme düzeylerini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Buluş yoluyla öğretme stratejisini değerlendirmeleri için öğrencilere görüşme soruları yöneltilmiştir. Cevaplardan hareketle içerik analizi yapılmıştır. Öğrencilerin buluş yoluyla öğretme stratejisinin noktalama işaretlerinin öğretiminde kullanımını öğretici, eğlendirici, faydalı ve kalıcı buldukları, bu strateji ile noktalama işaretlerini daha iyi öğrendikleri ve başarılarının arttığı görüşüne sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan hareketle, öğrenciyi öğretim sürecinde etkin kılan buluş yoluyla öğretme stratejisinden noktalama işaretlerinin öğretiminde yararlanılabileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, there is a need for practices that are led by the constructivist approach to the learning process. The research aims to determine the effect of teaching punctuation marks with the teaching method through invention strategy, which is one of these applications, on the learning level of secondary school 5th-grade students. In the research, the commonly used functions of 14 punctuation marks in the 2019 Turkish Curriculum were selected. The study was conducted with a total of 23 5th-grade students in the schools affiliated with the Ministry of National Education in Kocasinan district of Kayseri province in the 1st term of 2022-2023 academic year. Mixed-methods research design was used in the study.“Pretest-posttest one sample model”was preferred as the research model. The“Punctuation Marks Achievement Test”developed by the researcher was used as a quantitative data collection tool, and an“interview form”and“Personal Information Form”were used as qualitative data collection tools. Quantitative data were analyzed with the SPSS package program, and qualitative data were analyzed in line with the written opinions obtained. As a result of the study, a significant difference was found between the pre-test and post-test scores. According to these results, it was concluded that the discovery learning strategy positively affected the learning levels of 5th-grade students in the teaching of punctuation marks. Interview questions were asked of the students to evaluate the discovery learning strategy. Content analysis was made based on the answers. It was concluded that the students regarded the use of the discovery learning strategy while teaching punctuation marks as instructive, entertaining, useful, and permanent, that they learned punctuation better with this strategy, and that their success increased. Based on these results, it was stated that teaching through the invention strategy, which makes the student active in the teaching process, can be used in the teaching of punctuation marks.