Memet Baydur tiyatrosunda absürd tiyatro izleri
Absurd theater tracks at Memet Baydur theater
- Tez No: 866736
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Absürd, tiyatro, Memet Baydur, Saçma, Felsefe, Akımlar, Absurd, theater, Memet Baydur, Philosophy, Movements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk tiyatrosuna yeni bir soluk kazandıran oyun yazarlarından Memet Baydur'un tiyatroya uyarlanan Limon adlı eserinin Absürd tiyatro özelliklerini barındırması bağlamından incelenmesidir. Absürd tiyatroyu işleyen kaynaklar incelenip bu türün oluşmasına neden olan dönemsel etmenler hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanı sıra türün etkilendiği felsefi akımlar açıklayıcı bir şekilde ifade edilmiştir. Memet Baydur'un hayatı incelenerek yaşadığı dönemin sosyal yapısının oyunlarına nasıl bir etkide bulunduğu üzerinde durulmuştur. Dergilerde yayınlanmış makaleleri, tiyatro oyunları ile ilgili kitapları, incelemeleri, gazete yazıları ve denemeleri çalışma kapsamına alınarak irdelenmiştir. Son olarak Limon adlı tiyatro eseri barındırdığı Absürd tiyatro unsurları bakımından ele alınarak edebiyat yazınları içerisindeki yeri dikkatlere sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, Memet Baydur'un tiyatrosunda işlenilen konu, dil ve teatral yapı yönünden Absürd tiyatrodan etkiler taşıdığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the works adapted to the theater of Memet Baydur, one of the playwrights who is thought to have brought a breath of fresh air to Turkish theater, in terms of containing the characteristics of Absurd theater. In terms of subject matter, the sources on Absurd theater are examined, information about the periodical factors that led to the formation of this genre is given and the philosophical movements that this movement is influenced by are explained. Memet Baydur's life and how the effects of the period he lived in this process were reflected in the plays were examined. His works, articles published in magazines, books, reviews, newspaper articles and essays on theater plays were examined. Finally, the play Limon was examined in terms of the Absurd theater elements it contains. According to the results of the research, it is concluded that Memet Baydur's theater is influenced by Absurd theater in terms of the subject, language and theatrical structure.