Geri Dön

THM örnekleminde Türk Müziği ses eğitimine yönelik tespitler

Deteminations on Turkish Music voice training in the Turkish Folk Music sample

  1. Tez No: 866927
  2. Yazar: EMRAH UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95

Özet

Müziğin tarzına göre eğitim sistemi ve metotları değişirken, Türk müziğine yönelik ses eğitiminde farklı müzik tarzlarına ait eğitim sistemleri tam adaptasyon sağlamamasına rağmen halen kullanılmaktadır. Bireyin sesinin eğitilmesi ile uygun seslendirme kazanımlarını hedeflenmektedir. Ancak belirli bir tarza uygun seslendirmeye yönelik ses eğitimi, bazı özel içerikleri de bünyesinde barındırmak zorundadır. Batı müziği temelli ses eğitiminde, nefes açma egzersizleri, ses açma egzersizleri, artikülasyon çalışmaları, teknik kazanımlar sağlamak amacıyla hazırlanmış vokal etütleri ve yorumlama yeteneğini geliştirmeye yönelik seçilmiş her register' a uygun şarkı transpozisyonlarını da içinde barındıran albümler yer alırken, Türk müziğinde bu eğitimin bileşenlerinden sadece ses ve nefes açma egzersizleri kullanılmaktadır. Türk müziği için uluslararası standartlarda bir ses eğitiminin varlığı başat rol oynamaktadır ve bu müziğin daha geniş kitleler tarafından tanınmasını, merak ve talep edilmesini sağlayacaktır. Bu sebeple, orta düzey seslendirme becerisi için gerekli kriterlerin belirlenmesi, Türk müziği ses eğitimi alanında yapılacak faaliyetlerin daha verimli yürütülmesini sağlayacaktır. Söz konusu eğitim için TRT Türk halk müziği repertuarında yer alan Hüseyni, Hicaz ve Segâh makamındaki eserlerin yapısal analizleri üzerinden bir söylem geliştirilmeye çalışılmıştır. Repertuarda yer alan eserlerin yapısal analizleri sonucunda, en çok karşılaşılan yapısal özelliklerin Türk müziği ses eğitimi alanında kullanılabilirliği sorgulanmıştır. Bu bağlamda Türk müziği ses eğitimi alanında gerekli atılımların yapılması için bu alanda yapılacak olan araştırma, geliştirme ve durum tespiti içerikli çalışmalar büyük önem taşımaktadır.

Özet (Çeviri)

While the education system and methods change according to the style of music, the education systems of different musical styles are still used in vocal training for Turkish music, although they do not provide full adaptation. By training the individual's voice, appropriate vocalization gains are aimed. However, vocal training for singing in a certain style must also include some special content. While Western music-based vocal training includes breathing exercises, vocal opening exercises, articulation exercises, vocal etudes prepared to provide technical gains, and albums containing song transpositions suitable for each selected register to improve interpretation skills, Turkish music does not include this training. Among the components, only vocal and breathing exercises are used. The existence of vocal training at international standards plays a key role in Turkish Music and will ensure that this music is recognized, curious and demanded by wider audiences. For this reason, determining the necessary criteria for intermediate level vocalization skills will ensure that activities in the field of Turkish music vocal training are carried out more efficiently. For the training in question, an attempt was made to develop a discourse through the structural analysis of the works in the Hüseyni, Hicaz and Segâh maqams in the TRT Turkish folk music repertoire. As a result of the structural analysis of the works in the repertoire, the usability of the most common structural features in the field of Turkish music vocal training was questioned. In this context, in order to make the necessary breakthroughs in the field of Turkish music vocal training, research, development and due diligence studies in this field are of great importance.

Benzer Tezler

  1. Bireysel ses eğitimi dersinde kullanılan repertuvarın incelenmesi

    Investigation of repertoire used in individual vocal trainings

    HÜLYA KUDRET

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Eğitim ve ÖğretimNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EBRU TEMİZ

  2. Geleneksel Türk halk müziğinde bas gitar kullanımı: TRT yayınları örneklemi

    The bass guitar playing in traditional Turkish folk music: A sample of the TRT's broadcast

    FATİH DENGİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    MüzikHaliç Üniversitesi

    Türk Müziği Ana Sanat Dalı

    PROF. MUTLU DEMİR TORUN

  3. Özay Gönlüm'ün yaşamı ve Türk halk müziğine katkıları

    Life of Özay Gönlüm and his contributions to Turkish folk music

    BİLAL KIRGIL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Biyografiİnönü Üniversitesi

    PROF. DR. ÜNAL İMİK

    DOÇ. DR. SİNAN HAŞHAŞ

  4. TRT Türk Halk müziği repertuarında bulunan kına türkülerinin, makam dizileri, usûl ve güfte yönünden analizi

    Analysis of henna folk songs which are situated Turkish Radio and Television corporation Turkish Folk songs repertory in terms of their makam scales, rhythm and lyrics

    YAKUP AÇAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    MüzikAtatürk Üniversitesi

    Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YAVUZ ŞEN

  5. Performans teori ekseninde Erkan Oğur'un Kopuz (Dede Sazı) icrası

    Erkan Oğur's Kopuz (Dede Sazı) performance on the axis of performance theory

    YILMAZ ÖZTUTAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    MüzikAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Türk Müziği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİLAY ÇINAR