Prostat kanserinde iyonize radyasyonla eş zamanlı androjen reseptör blokerleri ve olaparib kullanımının etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of androgen receptor blockers and olaparib use simultaneously with ionising radiation in prostate cancer
  1. Tez No: 866949
  2. Yazar: GÖZDE NİŞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Enzalutamid, Bikalutamid, Prostat Kanseri, Radyoterapi, Olaparib, Abirateron Asetat, Enzalutamide, Bicalutamide, Prostate Cancer, Radiotherapy, Olaparib, Abiraterone Acetate
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Prostat kanseri erkeklerde sık görülen bir kanser türüdür .Tedavi seçenekleri arasında iyonize radyasyon ve hormonterapi gibi yöntemlerde yer almaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar , prostat kanserinin tedavisinde iyonize radyasyonla eş zamanlı olarak androjen reseptör blokerleri ve olaparib kullanımının etkilerini araştırmaktadır . İyonize radyasyon kanser hücrelerini yok ederek tümörün büyümesini engeller . Prostat kanser hücrelerindeki fark testesteron gibi erkeklik hormonlarına karşı hassastır. Olaparib bir kemoterapi ilacı olup, hücre bölünmesini engelleyerek kanser hücrelerinin ölümüne neden olur. Bu bağlamda yapılan araştırmalar, iyonize radyasyonla eş zamanlı olarak androjen reseptör blokeri ve olaparib kullanımının prostat kanseri tedavisinde olumlu etkilere sahip olabileceğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is a common type of cancer in men. Treatment options include ionising radiation and hormone therapy.Recent studies have investigated the effects of androgen receptor blockers and olaparib simultaneously with ionising radiation in the treatment of prostate cancer.Ionising radiation inhibits tumour growth by destroying cancer cells.Olaparib is chemotheraphy drug that causes the death of cancer cells by inhibiting cell division.Research in context suggest that the use of androgen receptor blokers and olaparib simultaneously with ionising radiation may have positive effects in the treatment of prostate cancer.