Acil serviste akut iskemik inme tanısı alan hastalarda mortalite belirteci olarak sistemik inflamatuar indeks kullanılabilir mi?
Can the systemic inflammatory index be used as a mortality indicator in patients diagnosed with acute ischemic stroke in the emergency department?
  1. Tez No: 866951
  2. Yazar: FATMA HANÇER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Hastane İçi Mortalite, Komplikasyonlar, Enflamasyon, Nötrofiller, Ischemic Stroke, Hospital Mortality, Complications, Inflammation, Neutrophils
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı acil servise akut iskemik inme (Aİİ) ile başvuran hastaların hastane içi mortalite ve intrakranial kanama komplikasyonu ile sistemik inflamtuvar indeks (Sİİ) arasındaki ilişkiyi incelemekti. Çalışmamızın ikincil amacı ise Sİİ ek olarak ortalama trombosit hacmi (MPV), nötrofil lenfosit oranı (NLO), immatür granilosit (IG) yüzdesinin zaman içindeki değişimini incelemek ve mortalite üzerine prognostik değerini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı, ileriye dönük ve tek merkezli olarak yapıldı. SII aşağıdaki formülle ile hesaplandı. SII=(PLATELET SAYISI × NÖTROFİL SAYISI )/(LENFOSİT SAYISI) Kategorik verilerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanıldı. Sürekli değişkenlerin normal dağılımı Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Normal dağılım göstermeyen sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Mortaliteyi öngörmede, MPV, NLO, İG ve Sİİ değerlerine ait ROC (receiver operator characteristic) analizleri yapıldı. Ayrıca, bu parametrelerin ROC eğrileri karşılaştırıldı. Normal dağılım göstermeyen nötrofil, lenfosit, hemoglobin, platelet, MPV, NLO, İG ve Sİİ değişkenlerine ait sürekli ölçümler“Friedman Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi”kullanılarak değerlendirildi. Friedman Testinde anlamlı bulunan veriler için“Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi”kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p7,65 iken mortaliteyi tahmin etmede sensitivitesi %70, spesifitesi %79 idi. Sİİ indeksinin (AUC=0,808) ise >1641×103/µl iken mortaliteyi tahmin etmede sensitivitesi %66,6, spesifitesi %79 idi. Sonuç: Çalışmamız Aİİ' de MPV, NLO, IG ve Sİİ' nin zaman içindeki dinamizmini vurgulayan öncü bir çalışmadır. Sİİ indeksi akut iskemik inme hastalarında yatışın 3. gününde hastane içi mortaliteyi ön görmede iyi düzeyde bir prognostik belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to examine the relationship between in-hospital mortality, intracranial bleeding complications, and systemic inflammatory index (SII) in patients who visited the emergency department (ED) with acute ischemic stroke (AIS). The secondary aim of our study was to examine the changes over time in mean platelet volume (MPV), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), and immature granulocyte (IG) percentage, in addition to SII and to investigate their predictive value on mortality. Materials and Methods: Our study was conducted as descriptive, prospective, and single-center. It was calculated with the formula SII= (Platelet Count × Neutrophil Count) / (Lymphocyte Count). The chi-square test was used to compare categorical data. The normal distribution of continuous variables was evaluated with the Kolmogorov-Smirnov test. Mann-Whitney U test was used to compare continuous variables that did not show normal distribution. ROC (receiver operator characteristic) analyses of MPV, NLR, IG, and SII values were performed to predict mortality. Additionally, the ROC curves of these parameters were compared. Continuous measurements of neutrophil, lymphocyte, hemoglobin, platelet, MPV, NLR, IG, and SII variables that did not show normal distribution were evaluated using“Friedman One-Way Repeated Measure Analysis of Variance by Ranks.”“The Wilcoxon signed-rank test”was used to analyze the data found to be significant in the Friedman Test. Statistically significant value was accepted as p7.65, its sensitivity and specificity in predicting mortality were 70% and 79%. The sensitivity of the SII index (AUC=0.808) in predicting mortality was 66.6%, and its specificity was 79% when >1641×103/µl. Conclusion: Our pioneering study highlights the dynamism of MPV, NLR, IG, and SII in AIS over time. The SII index is a good prognostic marker for predicting in-hospital mortality on the third day of hospitalization in acute ischemic stroke patients.