Örgütsel öğrenme ve mesleki aidiyet arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir kamu hastanesi örneği
Examining the relationship between organizational learning and professional beginning: A public hospital example
  1. Tez No: 866978
  2. Yazar: BEKİR TEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜLNİHAL GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Örgütsel öğrenme, Mesleki aidiyet, Sağlık Çalışanları, Learning, Organizational Learning, Professional Belonging, Health Worker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Örgütsel öğrenme; Çalışan bireylerin bilgi seviyelerini artırmak ve daha deneyimli olabilmek için ihtiyaç duyulan önemli kavramdır. Belirsizlikler, kriz durumları ve en zor zamanlarda mücadele edebilmek için örgütsel öğrenme kavramı karşımıza çıkmaktadır. Yapılan destek amaçlı örgütsel öğrenme sayesinde başarıya ulaşma ihtimalini yükseltmektedir. Aynı zamanda örgütsel öğrenme çalışan bireylerin hem performansını hem de yaşam standartlarını geliştirilmesinde önemli rol oynar. Donanımlı, bilgili, tecrübeli çalışanlar ile hayata pozitifliği ve güveni yüksek olan kişilerdir. Bundan dolayı örgütsel öğrenme daha önemli hale gelmektedir. İnsanlar aidiyeti; belli kesimlere, duygu ve düşüncelere ya da yaşadığı yerle anılması diye tanımlar. Türk Dil Kurumu ise aidiyeti;“İlişkinlik, İlgi, Ait olma ”diye tanımlanmıştır. Buradan hareketle aidiyetin mesleki olarak yaptığı etkileşimlerin ve bunları destekleyen bütün yaklaşımlara mesleki aidiyet denilmektedir. Bundan dolayı destek amacıyla yapılan mesleki örgütsel öğrenmeler mesleğe olan bağlılığı artırmakta ve mesleki aidiyet duygusunu önemli ölçüde geliştirmektedir. Bu çalışma kapsamında örgütsel öğrenme ve mesleki aidiyet arasındaki ilişki sağlık kurumları açısından detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Organizational learning; It is an important concept needed to increase the knowledge level of working individuals and to be more experienced. The concept of organizational learning emerges in order to cope with uncertainties, crisis situations and the most difficult times. It increases the probability of success thanks to organizational learning for support purposes. At the same time, organizational learning plays an important role in improving both the performance and living standards of working individuals. Equipped, knowledgeable, experienced employees and people with high positivity and confidence in life. Therefore, organizational learning becomes more important. People belonging; defines it as commemorating certain segments, feelings and thoughts, or the place where they live. The Turkish Language Institution, on the other hand, belongs to; It has been defined as“Relationship, Interest, Belonging”. From this point of view, the professional interactions of belonging and all the approaches that support them are called professional belonging. Therefore, professional organizational learning for support increases the commitment to the profession and significantly improves the sense of professional belonging. Within the scope of this study, the relationship between organizational learning and professional belonging will be discussed in detail in terms of health institutions.