Analysis of financial performance of selected commercial banks in Kenya
Analizi finansal performans seçilmiş ticari bankaların Kenya'da
  1. Tez No: 867106
  2. Yazar: FARDUS HASSAN ABDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal performans, Kenya ticari bankaları, Varlık Getirisi (ROA), CAMEL çerçevesi, Bankaya özgü faktörler, Sermaye yeterliliği, Varlık kalitesi, Financial performance, Kenyan commercial banks, Return on Assets (ROA), CAMEL framework, Bank-specific factors, Capital adequacy, Asset quality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, bağımlı değişken olarak Varlık Getirisine (ROA) özel olarak odaklanarak, Kenya ticari bankalarındaki finansal performansın karmaşık dinamiklerini inceledi. Çalışma, bankaya özgü faktörlerin ROA üzerindeki etkisini araştıran CAMEL çerçevesini kullanıyor. Kavramsal çerçeve, Sermaye Yeterliliği, Varlık Kalitesi, Yönetim Verimliliği, Kazanç Kalitesi, Likidite, Banka Büyüklüğü ve İşletme Maliyeti Verimliliği gibi bağımsız değişkenlerin karşılıklı etkileşimini özetlemektedir. Çalışma, hem açıklayıcı hem de tanımlayıcı yaklaşımların kullanıldığı karma bir araştırma tasarımını benimsemiştir. On Kenya ticari bankasından oluşan bir örnek, esas olarak denetlenen mali tablolardan elde edilen niceliksel ikincil verilere dayanarak on yıllık bir süre boyunca incelendi. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için çoklu doğrusal regresyon modeli kullanılmıştır. Bulgular, Kenya ticari bankalarında ROA'yı etkileyen faktörlere ilişkin önemli bilgiler ortaya çıkardı. Sermaye Yeterliliği, Aktif Kalitesi, Yönetim Verimliliği, Kazanç Kalitesi, Likidite, Banka Büyüklüğü ve Faaliyet Maliyeti Verimliliği, finansal performansın belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Banka Büyüklüğünün düzenleyici etkisi de araştırılarak değişkenler arasındaki ilişkilere nüanslar eklenmiştir. Araştırma, Kenya bankacılık sektöründe finansal performansı şekillendiren çok yönlü faktörlerin kapsamlı bir analizini sağlayarak mevcut bilgi birikimine katkıda bulundu. Bu bulguların sonuçları, bankaların operasyonel ve stratejik kararlarının geliştirilmesi ve böylece daha dayanıklı ve verimli bir bankacılık ortamının teşvik edilmesi bağlamında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examined into the intricate dynamics of financial performance in Kenyan commercial banks, with a specific focus on the Return on Assets (ROA) as the dependent variable. The study employs the CAMEL framework, exploring the impact of bank-specific factors on ROA. The conceptual framework outlines the interplay of independent variables such as Capital Adequacy, Asset Quality, Management Efficiency, Earning Quality, Liquidity, Bank Size, and Operating Cost Efficiency. The study adopted a mixed research design, utilizing both explanatory and descriptive approaches. A sample of ten Kenyan commercial banks is examined over a ten-year period, relying primarily on quantitative secondary data extracted from audited financial statements. A multiple linear regression model is employed to analyze the relationship between the dependent and independent variables. The findings revealed significant insights into the factors influencing ROA in Kenyan commercial banks. Capital Adequacy, Asset Quality, Management Efficiency, Earning Quality, Liquidity, Bank Size, and Operating Cost Efficiency all play crucial roles in determining financial performance. The moderating influence of Bank Size is also explored, adding nuance to the relationships among variables. The research contributed to the existing body of knowledge by providing a comprehensive analysis of the multifaceted factors shaping financial performance in the Kenyan banking sector. The implications of these findings are discussed in the context of enhancing the operational and strategic decisions of banks, thereby fostering a more resilient and efficient banking landscape.