Ülkü mecmuasındaki hikâyeciler ve hikâyeleri
Story writers and their stories in the Ülkü magazi̇ne
  1. Tez No: 867427
  2. Yazar: SÜHEYLA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ülkü, Atatürk, Altı Ok, İnkılap, Süreli Yayınlar, Hikâye, Ülkü, Atatürk, Six Arrows, Revolution, Periodicals, Story
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 835
Özet
Adını bizzat Atatürk'ün verdiği ve 1933-1950 yılları arasında Ankara'da yayımlanmaya başlayan Ülkü mecmuası, halkevlerinin resmî yayın organıdır. Ülkü, döneminin siyâsî ve içtimâî tarihini yansıtması bakımından önem arz eden“bir mefkûre”ve“bir misyon”mecmuâsıdır. Devletin ideolojik unsurları olan“altı ilkenin”teori ve pratikte geniş halk kitlelerine benimsetilmesi ve bunlara belirli bir kuramsal çatı sağlamayı hedefler. Ülkü, halkevlerinin fikir ve ruhuna bağlı olarak, inkılâp unsurları etrafında millî dile, millî tarihe, millî sanatlara ve kültüre hizmet eden bir yayın organı olmuştur. Serilerinin tamamında yer alan yazılar bu yayım politikasına uygun şekilde kaleme alınmıştır. Bu çalışmada, mecmuanın 272 sayısında tespit edilen hikâyelerin tamamı bilimsel ve sistemli bir şekilde incelemeye tabiî tutulmuştur. Çalışma üç ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım;“Giriş”kısmıdır. Alt başlıklarla halkevlerine ve Ülkü mecmuasına dâir açıklamalara yer verilmiştir. İkinci kısım“İnceleme”kısmıdır. Bu kısımda hikâye ve yazar dizinine yer verilmiş sonrasında ise, dönem ve hikâyeler hakkında değerlendirmelere gidilmiştir. Üçüncü kısımda da mecmuada yer alan tüm“Hikâye Metinleri Yayın Sırasına Göre ”aktarılmıştır. Çalışmanın sonunda; Ülkü mecmuasının başta“köycülük”olmak üzere edebiyat, dil, tarih, coğrafya, güzel sanaatlar, sosyoloji, felsefe, ekonomi, spor, yurt koruma, ziraat, halk sağlığı, bibliyografya, halkevleri haberleri gibi bölümlerle dönemin ruhunu yansıtan metinleri sayfalarına taşıdığı görülmüştür. Süreli yayınlar arasında yer alan gazete ve dergiler dönemin tanıklığını yapan yayım organlarıdır. Özellikle son yüzyılın edebiyatı için vazgeçilmez kaynakların başında gelir. Bu çalışmada; 1933-1950 yılları arasında Ülkü mecmuasında yayımlanan hikâyeler ile yazarları belirlenmiş ve konu hakkında çalışma yapacak ilgililerin istifâdesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ülkü magazine, named after Atatürk himself and started to be published in Ankara between 1933 and 1950, is the official publication of the community centers. Ülkü is a magazine of“an ideal”and“a mission”that is important in terms of reflecting the political and social history of its period. It aims to ensure that the six principles, which are the ideological elements of the state, are adopted by the masses in theory and practice and to provide a specific theoretical framework for them. Ülkü has become a publication organ that serves the national language, national history, national arts and culture around the elements of the revolution, depending on the ideas and spirit of the community centers. The articles in all of the series have been written in accordance with this publication policy. In this study, all the stories in the 272 issues of the magazine were subjected to scientific and systematic examination. The study consists of three main parts. First part; It is the“Introduction”section. Explanations about community centers and Ülkü magazine are included under subheadings. The second part is the“Review”part. In this section, the story and author index are included, and then evaluations are made about the period and the stories. In the third part, all“Story Texts in Order of Publication”in the magazine are listed. At the end of the study; It has been observed that the Ülkü magazine carries texts that reflect the spirit of the period on its pages, with sections such as“peasantism”in particular, literature, language, history, geography, fine arts, sociology, philosophy, economy, sports, homeland protection, agriculture, public health, bibliography, community center news. Newspapers and magazines, which are among the periodicals, are the publication organs that bear witness to the period. It is one of the indispensable sources especially for the literature of the last century. In this study, the stories and their authors published in the Ülkü magazine between 1933 and 1950 were identified and presented to those interested in doing research on the subject.