1933-1950 yılları arasında Ülkü mecmualarında yayınlanmış spor yazılarının spor eğitim politikaları açısından incelenmesi
Examination of sports articles published in Ülkü journal between 1933-1950 in terms of sports education policies
- Tez No: 939234
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN FATİH KÜÇÜKİBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ülkü Mecmuası, Halkevleri, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi, Spor Politikası, Ülkü Journal, Halkevleri, Physical Education and Sports Education, Sports Policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ülkü Mecmuasında yayınlanan beden eğitimi ve spor yazılarını tasnifleyip elde edilen bulgular doğrultusunda beden eğitimi ve spor eğitimi ile dönemin spor politikaları arayışları adına yapılan çalışmaları incelemektir. Bu bağlamda 1933-1950 yılları arasında Ankara Halkevi tarafından Halkevlerinin merkez yayın organı olarak neşredilmiş olan Ülkü Mecmuasına ait tüm sayılar (272 Sayı) incelenmiş ve beden eğitimi ve sporla ilgili olan yazılar konularına göre sınıflandırılmıştır. Bu araştırmada yöntem olarak doküman incelemesi kullanılmış olup verilerin analizi aşamasında ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Ülkü Mecmuasında yayınlanan beden eğitimi ve sporla ilgili yazılar ağırlık verildiği konu içeriğine göre Ayın Spor Hareketleri ve Haberleri ile ilgili yazılar, Halkevlerinde Spor Eğitimleri yazıları, Spor Politikaları Arayışları ile ilgili yazılar, Türk Spor Tarihi ile ilgili yazılar, Türk Sporunda Tesisler, Şampiyonalar, Şenlikler ve Kutlamalar ile ilgili yazılar olmak üzere beş ana başlık altında incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Ülkü Mecmuasında yayınlanan beden eğitimi ve spor yazılarının ortak bir amaca hizmet ettiği ve Ülkü Mecmuasının hedeflenen beden eğitimi ve spor politikaları doğrultusunda bir propaganda aracı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to classify the physical education and sports articles published in Ülkü Journal and to examine the studies conducted in line with the findings regarding physical education, sports education, and the search for sports policies of the period. In this context, all issues of Ülkü Journal (272 issues), which was published as the central publication organ of Halkevleri by Ankara Halkevi between 1933 and 1950, were analyzed, and the articles related to physical education and sports were categorized based on their topics. In this study, document analysis was used as the research method, and descriptive analysis was employed in the data analysis phase. The articles published in Ülkü Journal regarding physical education and sports were classified under five main categories: Articles on Monthly Sports Activities and News, Articles on Sports Education in Halkevleri, Articles on the Search for Sports Policies, Articles on Turkish Sports History, and Articles on Sports Facilities, Championships, Festivals, and Celebrations in Turkish Sports. As a result of the study, it was determined that the physical education and sports articles published in Ülkü Journal served a common purpose and that the magazine was used as a propaganda tool in line with the targeted physical education and sports policies.