Kapitalist dünya-ekonomi jeokültüründe modern Türk Devleti'nin oluşumu
The formation of the modern Turkish State in the capitalist world-economy geoculture
  1. Tez No: 867496
  2. Yazar: MÜCAHİT DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalist dünya-ekonomi, Merkez, Çevre, Yarı-çevre, Jeokültür ve Devlet oluşumu, Capitalist world-economy, Center, Semi-periphery, Periphery, Geoculture, State formation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kapitalist dünya-ekonomi/modern dünya-sistemi analizi, tarihsel sosyoloji uğraşısı içerisinde 1970'lerde bir tarihsel-toplumsal sistemin nasıl inceleneceği hususunda yeni bir perspektif sunma iddiasıyla geliştirilmiştir. Bu doğrultuda araştırma nesnesi devletlerarası sistemde geniş bir devletler çemberidir: merkez, yarı-çevre ve çevre. Bu üç tür devletten oyunun kurallarını belirleyip (üretim, ticaret, finans alanlarında); siyasi, ekonomik ve askeri düzeyde iktidar sahibi ve kültürel dile sahip olan devlet, hegemoniktir. Bu noktada devletlerarası sistemin aktörlerinin oluşum süreçlerinin meşruiyet sağlayıcı yaklaşımı olan jeokültürel tahakkümün modern Türk Devleti'nin (Türkiye Cumhuriyeti) oluşumuna olan etkisi analiz edilmeye çalışılacaktır. Modern Türk Devleti'nin oluşum temelleri Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun 18. yüzyılında yatmaktadır. Bu doğrultuda Osmanlı'nın modern dünya-sistemine katılımı ve çevreleşme süreci analiz edilmeye değerdir. Böylelikle modern Türk Devleti'nin oluşumu, modern dünya-sisteminden ayrı değerlendirilemezdir.
Özet (Çeviri)
Capitalist world-economy/modern world-system analysis was developed in the field of historical sociology in the 1970s with the claim of offering a new perspective on how to study a historical-social system. In this direction, the object of research is a large circle of states in the interstate system: the center, the semi-periphery and the periphery. By determining the rules of the game from these three types of states (in the fields of production, trade, finance); the state, which has power at the political, economic and military level and has a cultural language, is hegemonic. At this point, the effect of geocultural domination, which is the legitimating approach of the formation processes of the actors of the interstate system, on the formation of the Turkish State (Turkish Republic) will be analyzed. The foundations for the formation of the modern Turkish State lie in the long 18th century of the Ottoman Empire. In this respect, the Ottoman's participation in the modern world-system and its environmentalization process are worth analyzing. Thus, the formation of the modern Turkish State cannot be evaluated separately from the modern world-system.