Function of Greek Myths in Eugene O'neill's Mourning Becomes Electra and Desire Under the Elms
Eugene O'neil'in Elektra'ya Yas Yaraşır ve Karaağaçlar Altında Arzu deki Yunan Efsanelerinin işlevi
  1. Tez No: 867550
  2. Yazar: AYAT AL-MAJMAIE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELI SÖNMEZ İŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elektra'ya Yas Yaraşır, Eugene O'NEİLL, Mitoloji, Karaağaçlar Altında Arzu, Oidipus Efsanesi, Oresteia, Mourning Becomes Electra, Eugene O'Neil, Mythology, Desire Under the Elms, Myth of Oedipus, myth of Phaedra
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, Eugene O'neill'in Elektra'ya Yas Yaraşır ve Karaağaçlar Altında Arzu oyunlarındaki klasik mitolojinin neden kullanıldığını incelemektedir. Mitoloji, tarih boyunca edebiyatta önemli bir rol oynamış ve sayısız yazar için ilham kaynağı olmuştur. Müğlak öykülere örülebilir zengin bir hikâye, arketip ve sembolden oluşan bir kanaviçe sunarak, metne derinlik ve anlam katar. Yazarlar mitolojik öyküler vasıtasıyla toplumun ortak bilinçaltına yer etmiş tema ve motifleri yansıtırlar. İlaveten efsaneler, aşk, kıskançlık ve ihanet gibi ölümsüz insan duygularını keşfetmek için kullanılabilmekte, yazarların okuyucularıyla derin ve duygusal bir düzeyde bağlantı kurmasına olanak tanımaktadır. İster bir esere zemin sağlamak için ister karakter gelişiminin kaynağı olarak, ister karmaşık fikirleri keşfetmenin bir aracı olarak kullanılsın, mitoloji edebiyatın önemli bir bileşenidir. Elektra'ya Yas Yaraşır efsanesi, hikâyeye örülen bazı Oedipus efsanesi unsurlarıyla Aeschylus'un Oresteia oyunundaki mitolojik öyküyü yeniden anlatmaktadır. Amerikan iç savaşı'nın ardından geçen oyun, intikam, ihanet ve obsesyonların yıkıcı gücü temalarını yansıtmaktadır. Elektra'ya Yas Yaraşır insan duygularının ve travmanın bireyler ve toplum üzerindeki etkisinin güçlü bir aktarımıdır. Karaağaçlar Altında Arzu, New England kırsalında geçmiştir, açgözlülük, şehvet ve ihanetle parçalanmış bir ailenin hikayesini anlatmıştır. Bu Oyun, güç, arzu ve gelenek ile modernite arasındaki çatışma temalarını ele almıştır. Karaağaçlar Altında Arzu, karmaşık karakterleri ve muğlak olay örgüsü sayesinde insan ilişkilerinin merak uyandıran portresini, çetin ve affetmez bir dünyada hayatta kalma mücadelesini sergilemiştir. Çalışma, bu oyunların bağlı olduğu orijinal klasik efsanelerin hem tema hem de olay örgüsü yönünden bel kemiğini oluşturduğu savunulmuştur. Aynı zamanda bu çalışma, Eugene O'neill'in batı toplumunda aileyi eleştirmek için aile ilişkilerine odaklanan efsaneleri birleştirdiğini ileri sürmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the use of classical mythology in Eugene O'Neil's Mourning Becomes Electra and Desire Under the Elms. Mythology has played a significant role in literature throughout history, serving as a source of inspiration for countless writers. It provides a rich tapestry of stories, archetypes, and symbols that can be woven into complex narratives, adding depth and meaning to the text. By drawing on myths, authors can tap into the collective consciousness of their readers, creating a shared understanding of the themes and motifs they explore. Additionally, myths can be used to explore timeless human emotions, such as love, jealousy, and betrayal, allowing writers to connect with their readers on a deep, emotional level. Whether used to provide a backdrop for a story, as a source of character development, or as a tool for exploring complex ideas, mythology is an important component of literature. Mourning Becomes Electra is a retelling of the Greek myth of Orestes, with elements of the Oedipus myth woven into the plot. Set in the aftermath of the American Civil War, the play explores themes of revenge, betrayal, and the destructive power of obsession. Mourning Becomes Electra is a powerful exploration of human emotions and the impact of trauma on individuals and society. Desire Under the Elms is set in rural New England, and tells the story of a family torn apart by greed, lust, and betrayal. The play explores themes of power, desire, and the conflict between tradition and modernity. Through its complex characters and intricate plot, Desire Under the Elms offers a compelling portrait of human relationships and the struggle for survival in a harsh and unforgiving world. The study argues that the original classical myths on which these plays depend have provided the backbone of both theme and plot progression. The study also argues that Eugene O'Neil has incorporated myths that focus on family relationship in order to criticize the modern state of families in the west.