Erken çocuklukta dini sembollerin anlamı: Cami örneği
The meaning of religious symbols in early childhood: The case of mosque example
- Tez No: 867587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Erken Çocukluk, Dini Gelişim, Dini Sembol, Cami, Religious Education, Early Childhood, Religious Development, Religious Symbol, Mosque
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Erken çocukluk dönemi olarak isimlendirilen 2-6 yaş dönemi gelişim açısından insan hayatında önemli bir zaman dilimini içerir. Çocuklar bu dönemde duyuşsal bilgiyi fiziksel eylemle bir araya getirir ve dünyayı mevcut anlamının ötesinde algılar. Kelimeler, imgeler ve çizimler yoluyla sembolik düşünceyi kendi dünyasında inşa eder. İnsanoğlu problemlerin üstesinden gelmeyi Allah ve yarattıkları arasında kurduğu bağ ile de öğrenir. Bu bağ sembolik dil vasıtasıyla insanoğlu tarafından geliştirilir. Erken çocukluktan itibaren aile ve din eğitimi veren diğer kurumlar bu bağın gelişmesine etki etme gücüne sahiptir. Aynı zamanda çocuğun öğrendiği her yeni bilgi ve karşılaştığı her nesne zihninde şematik bir varlık gösterir. Her şema bir önceki şema ile ilişki içerisindedir. Çocuk büyüdükçe ve nesne duyarlılığı arttıkça ilişki kurduğu şey ve temsil ettiği anlam arasındaki ilişkiyi kavrayabilme yetisi de artar. Böylelikle karşılaştığı sembolleri anlayabilmesine ve anlamlandırabilmesine zemin hazırlanmış olur. Bu bağlamda camiler de çocukların karşılaşabilecekleri ve ilişki içerisinde bulunabilecekleri İslam dinine ait önemli somut sembollerden biridir. Çocukların cami sembolü ile karşılaştıklarında geliştirdikleri duygu ve düşüncelerin, yetişkinlik döneminde hatırı sayılır bir yere sahip olması beklendiğinden bu ilişkinin içeriğinin tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada da erken çocukluk dönemi çocuklarının zihin dünyalarında sembolik düşüncenin gelişimi araştırılmıştır. Çocukların dini duygu ve düşüncelerinin gelişiminde İslam'ın somut sembollerinden olan caminin rolü ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 2-6 age period, which is called the early childhood period, includes an important time period in human life in terms of development. In this period, children combine affective knowledge with physical action and perceive the world beyond its current meaning. They construct symbolic thought in their own world through words, images and drawings. Human beings also learn to overcome problems through the bond they establish between God and His creatures. This bond is developed by human beings through symbolic language. From early childhood, the family and other institutions providing religious education have the power to influence the development of this bond. At the same time, every new information the child learns and every object he/she encounters shows a schematic existence in his/her mind. Each schema is in relationship with the previous schema. As the child grows and object sensitivity increases, his/her ability to comprehend the relationship between what he/she relates to and the meaning it represents also increases. In this way, the ground is prepared for him to understand and make sense of the symbols he encounters. In this context, mosques are one of the important concrete symbols of Islam that children can encounter and relate to. Since the feelings and thoughts that children develop when they encounter the mosque symbol are expected to have a significant place in adulthood, it is important to determine the content of this relationship. In this study, the development of symbolic thinking in the minds of early childhood children was investigated. The role of the mosque, one of the concrete symbols of Islam, in the development of children's religious feelings and thoughts was aimed to be revealed.