Psikiyatrik tanı almış bireylerin birincil bakım verenlerinin kullandıkları savunma mekanizmaları, psikolojik sağlamlık, tükenmişlik düzeylerinin birbirine etkisi
The effect of defense mechanisms, psychological resilience, and burnout levels used by primary caregivers of individuals with a psychiatric diagnosis on each other
  1. Tez No: 867609
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN GÜRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Yükü, Psikiyatri, Psikolojik Sağlamlık, Savunma Mekanizmaları, Tükenmişlik Sendromu, Burden of Care, Psychiatry, Psychological Resilience, Defense Mechanisms, Burnout Syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızın amacı psikiyatri tanısı almış bireylerin birincil bakım verenlerinin kullandıkları savunma mekanizmaları, psikolojik sağlamlık, tükenmişlik düzeylerinin birbirine etkisini belirlemektir. Araştırmamız nicel, tanımlayıcı ve kesitsel özelliktedir. Araştırma 15.05.2023/31.12.2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi'nde psikiyatri servisine yatan ve psikiyatri polikliniğine başvuran hastaların birincil bakım verenlerin gönüllü katılımcıları oluşturmaktadır. G*Power evreni bilinen örneklem yöntemi kullanılarak %95 güven (1- α), %95 test gücü (1- β) ve d=0.5 etki büyüklüğü büyüklüğüne göre 370 hastanın birincil bakım verenleri araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışma, yüz yüze görüşülerek anket doldurma yoluyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Savunma Biçimleri Testi, Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırma SPSS 22.0 istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan bakım verenlerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Bakım verenlerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Bakım verenlerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışma bulguları göre, bakım verenlerin tükenmişlik düzeyi düşük psikolojik sağlamlıkları yüksektir. Psikolojik sağlalıkları yüksek bireyler matür ve nevrotik savunmaları kullanmaktadır. Savunma mekanizmalarını üç alt boyutunuda orta düzeyde kulanmaktadırlar. Yüksek tükenmişlik düzeyi matür savunmaları azaltmakta immatür savunmaları artırmaktadır. Sonuç olarak çalışmamızda psikolojik sağlamlık bakım verende tükenmişlik düzeyini azaltmaktadır. Tükenmişlik düzeyi düşük, psikolojik sağlamlığı yüksek olan bakım verenler daha çok matür savunmaları kullanmaktadır. Ruh sağlığı çalışanlarının psikiyatri hastasına birincil bakım verenlerde psikolojik sağlamlığı artırıcı, tükenmişliği azaltıcı ve olgun savunmaların kullanımını artırmaya yönelik müdehaleleri faydalı olabilir. Literatürde bu konuya yönelik yapılacak olan yeni çalışmaların bakım verene ve litaratüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the effects of defense mechanisms, psychological resilience and burnout levels used by primary caregivers of individuals diagnosed with psychiatric disorders. Our research is quantitative, descriptive and cross-sectional. The research was conducted between 15.05.2023/31.12.2023. The population of the study consists of volunteer participants who are the primary caregivers of patients admitted to the psychiatric ward and psychiatry outpatient clinic at Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital. Using the G*Power universe known sampling method, the primary caregivers of 370 patients constituted the sample of the study, according to 95% confidence (1-α), 95% test power (1-β) and d = 0.5 effect size. The study was conducted through face-to-face interviews and filling out a questionnaire. The data of the research were obtained using the Personal Information Form, Maslach Burnout Scale, Defense Styles Test, and Adult Psychological Resilience Scale. The research was evaluated with SPSS 22.0 statistics program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of the caregivers participating in the research, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. Kurtosis and Skewness values were examined to determine whether the research variables showed normal distribution. The relationships between the dimensions determining the caregivers' scale levels were examined through Pearson correlation and linear regression analyses. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in the scale levels according to the descriptive characteristics of the caregivers. According to the study findings, caregivers have low burnout levels and high psychological resilience. Individuals with high psychological health use mature and neurotic defenses. They use their defense mechanisms at a moderate level in all three sub-dimensions. High burnout levels reduce mature defenses and increase immature defenses. As a result, in our study, psychological resilience reduces the level of burnout in caregivers. Caregivers with low levels of burnout and high psychological resilience use mature defenses more. Interventions by mental health professionals to increase psychological resilience, reduce burnout, and increase the use of mature defenses in primary caregivers of psychiatric patients may be beneficial. It is thought that new studies on this subject in the literature will contribute to the caregiver and the literature.