Çukurova bölgesinde çocuk popülasyonunda polivirus antikorlarının seroprevelansı
Seroprevelance of poliovirus antibodies in child population in Cukurova area
- Tez No: 86769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Poliovirus, nötralizasyon testi, polio eradikasyonu, polio aşısı III, Poliovirus, neutralization test, polio eradication, poliovaccine IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Çukurova Bölgesinde Çocuk Popülasyonunda Poliovirus Antikorlarının Seroprevalansı Ülkemizde oral polio aşısı ile yapılan rutin polio aşılamasının yanı sıra 1995 yılından itibaren 5 yaş ve altındaki çocuklara polio aşı kampanyası uygulanmaktadır. Bu çalışma Çukurova bölgesinde aşılı çocuk popülasyonunda (7 ay- 12 yaş) poliovirus tip 1,2 ve 3'e karşı nötralizan antikor prevalanslarını tespit etmek amacıyla yapıldı. Toplam 134 çocuğa ait serum örnekleri nötralizasyon testi ile incelenmiş, serum titresi 1/8 ve yukarı bulunan örnekler seropozitif, 1/8 titresi ise düşök antikor cevabı olarak değerlendirildi. Poliovirus tip 1,2 ve 3'e karşı nötralizan antikor oranlarının %100 olduğu tespit edildi. Bunun yanısıra çocukların %37'sinin poliovirus tip 1'e, %18'inin Poliovirus tip 2'ye ve %29'unun tip 3'e karşı düşük antikor düzeyine sahip oldukları görüldü. Sonuçlar devam eden kampanyanın başarılı olduğunu göstermektedir. Ancak ileri yaşlarda antikor titrelerinin düşebileceği dikkate alınarak 12 yaşında bir rapel uygulamasının uygun olacağı kanaatına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Seroprevelance Of Poliovirus Antibodies In Child Population In Çukurova Area Polio immunization program has been continiued since 1995 in order to eradicate polio in addition to routine polio vaccination with oral poliovaccine in our country. This program includes the children who are five and under five years old. This study was carried out to investigate the prevalence of neutralizing antibodies against poliovirus type 1, type 2 and type 3 among vaccinated child population in Çukurova Region. Serum samples obtained from 134 children (7 mounth-12 years of age) were evaluated by neutralization test and the samples which had the serum titre of 1/8 or higher were admitted as seropositive but the serum titre of 1/8 was interpreted as low antibody response. The prevelance of neutralizing antibodies to poliovirus type 1, 2 and 3 was 100%. The low antibody responses to poliovirus type 1,2 and 3 were 37%, 18% and 29% respectively. These findings show that our current compaing is succesfull, but we suggest that a rapel dose of polio vaccine should be given at 12 years of age because, the children may have low levels of immunity in advancing ages.