Bruselloz tanısında standart aglütinasyon testi ve ELİSA-IgG testi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of standart agglutination test and ELISA-IgG test in the diagnosis of brucellosis
- Tez No: 86771
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SALİH ZEKİ AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Brusellozis, tüm hücre antijenleri, ELISA. IV, Brucellosis, whole cell antigens, ELISA. V
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Brusellozisin tanısında ve izlenmesinde ELISA-IgG yönteminin duyarlılık, özgüllük ve kabul edilebilirlik değerini saptamak amacı ile planlanan bu çalışmada, 55'i tedavi öncesi tek serum, 13'ü de tedavi öncesi ve sonrası serum örneği alınan toplam 68 hastanın 81 serum örneği ile 45 kişiden oluşan kontrol grubuna ait serum örnekleri, standart tüp aglütinasyon testi (STA), 2-ME STA ve B. abortus S 19 tüm hücre antijenleri ile hazırlanan ELISA-IgG yöntemi ile değerlendirildi. Serum örnekleri 1/80 ve 1/160 oranlarında dilüe edilmiştir. Tek serum örneği değerlendirilen örneklerin tamamı 1/80 dilüsyonda cut-off değerinin üzerinde absorbans verirken (duyarlılık, özgüllük ve kabul edilebilirlik % 100), 1/160 dilüsyonda örneklerin 48'i cut-off değerinin üzerinde absorbans vermiştir (özgüllük % 100, duyarlılık % 87,2, kabul edilebilirlik % 93,6). Kontrol grubundaki serum örneklerinin tamamı cut-off değerinin altında absorbans vermiştir. Çift serum örneği değerlendirilen 13 hastanın serum örneklerinin tedavi öncesi 1/80 dilüsyondaki absorbans değerleri, STA ile elde edilen pozitif sonuçlarla %100 uyumlu iken (13/13), tedavi sonrası 1/160 dilüsyondaki pozitif absorbans değerleri STA sonuçları ile daha uyumlu bulunmuştur (7/8). ELISA-IgG yöntemi ile serum örneklerinde 1/80 dilüsyonda daha özgül ve duyarlı sonuçlar alınacağı, hastanın izlenmesi açısından da 1/160 dilüsyonda serum örneklerinin daha anlamlı sonuçlar yaratacağı görülmüştür. Hasta serum örneklerinin ELISA-IgG absorbans değerleri, STA- IgG ile tespit edilen serum antikor titrelerine paralel bir artış göstererek, semikantitatif değerlendirmelere de olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE RESULTS OF STANDART AGGLUTINATION TEST AND ELISA-IgG TEST IN THE DIAGNOSIS OF BRUCELLOSIS In this study that was intended to determine the sensitivity, specificity and acceptability of the ELISA-IgG method in the diagnosis and monitoring of Brucellosis, a total of 81 serum samples was taken from 68 patients, 55 of which was taken as a single sample before treatment and 13 was taken before and after treatment, was evaluated together with serum samples from 45 healthy indiuiduals serving as the control by the standart tube agglutination test (STA), 2-ME STA and the ELISA-IgG method prepared with whole cell antigens of B. abortus S 19. The serum samples were diluted to 1/80 and 1/160. The single serum samples were examined all gave an absorbance above the cut-off value at 1/80 dilution (sensitivity, specificity and acceptability 100%) whereas only 48 of the samples gave absorbances higher than the cut-off value at a dilution of 1/160 (specificity: 100%, sensitivity: 87.2%, acceptability 93.6%). All the sera in the control group gave absorbances below the cut-off value. The 13 patients who had two serum samples exaluated had absorbance values at 1/80 dilution before treatment agreeing 100 % with the positive results obtained with STA (13/13) whereas the absorbance values at 1/160 dilution after treatment was found to agree more with the STA results (7/8). It was found that the ELISA-IgG method with serum samples at 1/80 dilution would yield more specific and sensitive results whereas for the monitoring of the patient serum samples at 1/160 will yield more significant results. With the ELISA-IgG absorbance values of the serum samples of the patients showing a parallel increase with the serum antibody titreş determined by STA IgG tests, it will also offer the opportunity to make semiquantitative evaluations.