Mide ve kolorektal kanserli hastalarda serum interlökin-4 seviyelerinin araştırılması
Investigation of serum levels of interleukin-4 in patients with gastric and colorectal cancer
  1. Tez No: 86772
  2. Yazar: FİLİZ KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Onkoloji, Microbiology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: İnterlökin-4, mide kanseri, kolorektal kanser. IV, lnterleukin-4, gastric cancer, colorectal cancer
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
I. ÖZET Kanser hastalarının immün durumundaki değişiklikler sirkülasyona sitokinlerin salınmasına yol açabilir. Bu çalışmada mide ve kolorektal kanserli bir grup hastada serum interlökin-4 (IL-4) seviyelerini tesbit etmeyi amaçladık. Çalışmaya mide ve kolorektal kanserli 30 hasta dahil edildi. Hastaların hiçbirinde uzak organ metastazı olmadığı halde 16'sının lenf nodu metastazı vardı. Kontrol grubu sağlıklı 10 kişiden oluştu. Hastalar (14 kadın ve 16 erkek) 23-84 yaşları, kontroller ise (5 kadın ve 5 erkek) 25-72 yaşları arasındaydı. IL-4'ün serum seviyeleri ELISA metodu ile ölçüldü. Serum IL-4 seviyeleri (ortalama ± standart deviasyon) bütün hasta grubunda 5.447 ±0.243 pg/ml, lenf nodu metastazı olan hastalarda 5.350 ±0.1 90 pg/ml, lenf nodu metastazı olmayan hastalarda 5.557 ±0.256 pg/ml ve kontrol grubunda 5.660 ±0.246 pg/ml idi. Lenf nodu metastazı olan hastalar hem sağlıklı kontrollerden, hem de lenf nodu metastazı olmayan hastalardan daha düşük serum IL-4 düzeylerine sahipti. Oysa lenf nodu metastazı olmayan hastalarla sağlıklı kontroller arasında önemli farklar yoktu. Mide ve kolorektal kanserli hastalarda, IL-4'ün serum seviyesinde kanserle ilişkili bir azalmanın olduğunu gösteren bu çalışma, sitokin ağında kanserle ilişkili değişikliklerin daha iyi anlaşılmasına ve tanımlanmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
II. ABSTRACT INVESTIGATION OF SERUM LEVELS OF IN TER LEU KIN -4 IN PATIENTS WITH GASTRIC AND COLORECTAL CANCER Alterations in immune status of patients with cancer may result in release of cytokines in circulation. In this study, we aimed to determine serum levels of interleukin-4 in a group of patients with gastric and colorectal cancer. The study included 30 patients with gastric cancer and colorectal cancer. None of the patients had distant organ metastases. But 16 of the patients had lymph node metastases. The control group consisted of 10 healthy subject. The patients (14 women and 16 men) were between 23 and 84 years of age. The controls (5 women and 5 man) were 25 and 72 years of age. Serum levels of IL-4 were measured by ELISA method. Levels of serum IL-4 were 5.447 ±0.243 pg/ml (mean ± standart deviation) in all the patients, 5.350 ±0.1 90 pg/ml in the patients with lymph node metastasis,, 5.557 ±0.256 pg/ml in the patients without lymph node metastasis and 5.660 ±0.246 pg/ml in the control group. Serum IL-4 levels in the patients with lymph node metastasis were significantly lower than both those of the healthy controls and the patients without lymph node metastasis. Whereas, there were no significant differences between the patients without lymph node metastasis and the healthy controls. This study that showed to be a decrease related with cancer in the IL-4 serum levels in the patients with gastric and colorectal cancer, could contribute to a better understanding and definition of cancer related alterations of the cytokine network.