Kant ve Schopenhauer'da ahlak tartışması
Moral debate in Kant and Schopenhauer
- Tez No: 867725
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İyi İstenç, İnsan Doğası, Haz, Merhamet, Entelektüel Yaşam, Good Will, Nature of Human, Pleasure, Mercy, İntellectual Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ahlak tartışmaları geçmişten günümüze üzerinde bir uzlaşıma varılamayan bir konudur; çünkü ahlakın kökeni, kaynağı, ölçütü konularında müphemlik hüküm sürer. Bu müphemlik sebepleri arasında; iyi istenç, mutluluk, merhamet duygusu, acıdan kaçma, haz alma gibi kavramlar söz konusudur. Öte yandan niyet-sonuç arasındaki tutarsız bağlantı eleştirilerin güçlenmesine vesile olmuştur. Ayrıca“ahlaki bir yaşam için toplumsallık mı, yoksa inzivaya dayalı bir yaşam mı gereklidir?”sorusu üzerine de tartışmalar süregelir. Kant penceresinden öznel maksimin, genel bir ilke olması için kendinde iyi istenç ile, ödevden dolayı ahlaki bir isteme gerçekleştirebilmek mümkündür. Schopenhauer'a göre insanın doğası; istençtir, istemedir. Bu isteme sınırsız, sonsuz olduğu için sürekli bir didinmelerle acı verir, bu yüzden toplumdan soyutlanarak kabuğuna çekilmek mutlu ve entelektüel, ideal yaşam için şarttır. Bu çekilme fiziksel anlamdadır, zihinsel anlamda merhamet paylaşımı durumudur. Dolayısıyla diğer insanları gözetmek ve düşünmek, Kant ve Schopenhauer'da ahlaki açıdan önemlidir. Kendinde iyi istenç ve merhamet arasında bağlantı kurulabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Moral debates are an issue on which no consensus has been reached from past to present; Because ambiguity prevails regarding the origin, source and criterion of morality. Among the reasons for this uncertainty; concepts such as good will, happines, mercy, avoiding pain and taking pleasure are in question. On the other hand, the inconsistent connection between intention and effect has led to the strengthening of criticism. In addition, discussions continue on the question of whether a social life or a life based on seclusion is necessary for a moral life. According to Kant, it is possible to realize a moral will arising from duty with a good will in itself so that the subjective maxim becomes a general principle. According to Schopenhauer, the nature of human; It is will, it is willing. This willing is infinite, so it suffers through constant toil, so isolation from society is essential for a happy and intellectual ideal life. This withdrawal is physical, it is a mental sharing of mercy. Therefore, considering and considering other people is morally important in Kant ve Schopenhauer. A connection can be made between goodwill and mercy.