Doğu karadeniz bölgesinde sık tüketilen brassica oleracea var. acephala (karalahana) bitkisinin gastrointestinal sistem histopatolojisi üzerine etkileri
The effects of Brassica oleracea var. acephala (black cabbage) plant consumption, which is commonly consumed in the Eastern Black Sea Region, on histopathology of the gastrointestinal system
  1. Tez No: 867916
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMHUR DÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karalahana, Helicobacter pylori, İntestinal metaplazi, Atrofi, Kale, Helicobacter pylori, Intestinal metaplasia, Atrophy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gastroskopi ile değerlendirilmiş olan hastalarda karalahana tüketiminin mide histopatolojisi ve kan laboratuvar parametreleri üzerine olan etkisinin saptanması amaçlandı. Yöntem: Bu kesitsel araştırma 1 Mart 2022 – 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne başvuran gastroskopi yapılmış ve mide biyopsisi alınmış olguların sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil etme kriterlerine uyan hastalar (n = 163) telefonla aranarak aylık karalahana ve et tüketim sıklıkları sorulmuştur. Bulgular: Olguların % 60,1'i kadındı ve ortalama yaş 55,44 ± 14,34'tü. Hastaların bir ayda, karalahana tükettiği gün sayısı medyan 4 [0 - 30] gün, et tükettiği gün sayısı ise medyan 2 [0 - 20] gündü. Erkek hastaların gastrik biyopsilerinde Helicobacter pylori (H. pylori) pozitifliği kadınlara göre anlamlı derecede fazlaydı (sırasıyla % 50,8 ve % 32,7; p=0,021). Gastrik biyopsilerinde intestinal metaplazi görülen hastalar görülmeyenlere göre anlamlı derecede daha yaşlıydı (sırasıyla 62,94 ± 13,08 ve 54,62 ± 14,27; p=0,027). Karalahana ve et tüketimi sıklığı ile hastaların gastrik biyopsilerinde H. pylori, intestinal metaplazi ve atrofi varlığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hastaların yaşı arttıkça et tüketimlerinin anlamlı derecede azaldığı belirlendi (p=0,014). Hastaların aylık et tüketimi arttıkça serum kalsiyum düzeyinin de anlamlı derecede arttığı belirlendi (p=0,025). Sonuç: Sonuç olarak karalahana ve et tüketim sıklığı ile mide biyopsisinde H. pylori pozitifliği, atrofi ve intestinal metaplazi saptanma sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, erkeklerde H. pylori pozitifliğinin, yaşlılarda ise intestinal metaplazinin daha sık olduğu belirlendi. Bu konuda yapılacak daha kapsamlı ve prospektif çalışmalarla daha net sonuçlar ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
The effects of Brassica oleracea var. acephala (black cabbage) plant consumption, which is commonly consumed in the Eastern Black Sea Region, on histopathology of the gastrointestinal system Aim: The aim of this study was to determine the effect of kale consumption on gastric histopathology and blood laboratory parameters in patients who underwent gastroscopy in the Eastern Black Sea Region. Methods: This cross-sectional study retrospectively evaluated the results of patients who presented to the Gastroenterology Polyclinic at Giresun University Training and Research Hospital between March 1, 2022, and April 30, 2022, and underwent gastroscopy with gastric biopsy. Patients who met the inclusion criteria (n = 163) were contacted by phone and asked about their monthly consumption of kale and meat. Results: Of the cases, 60,1 % were female, and the mean age was 55,44 ± 14,34 years. The median number of days that patients consumed kale per month was 4 [0- 30], and the median number of days that patients consumed meat per month was 2 [0-20]. H. pylori positivity in gastric biopsies of male patients was significantly higher than in female patients (50,8 % vs. 32,7 %, respectively; p=0,021). Patients with intestinal metaplasia in their gastric biopsies were significantly older than those without (62,94 ± 13,08 vs. 54,62 ± 14,27 years, respectively; p=0.027). No significant relationship was found between the frequency of kale and meat consumption and the presence of H. pylori, intestinal metaplasia, and atrophy in gastric biopsies of the patients. It was determined that as the age of the patients increased, their meat consumption decreased significantly (p=0.014). Furthermore, it was determined that as the monthly meat consumption of the patients increased, the serum calcium level also increased significantly (p=0.025). Conclusion: In conclusion, this study found no significant association between the frequency of kale and meat consumption and the frequency of H. pylori positivity, atrophy, and intestinal metaplasia in gastric biopsy. Further comprehensive and prospective studies are required to obtain more precise results.