Anne sütünün önsüt, sonsüt ve tümsüt kısımlarındaki protein, karbonhidrat, yağ düzeylerinin; gebelik haftası ve laktasyon dönemine göre değişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of protein, carbohydrate and fat levels in foremilk, hindmilk and whole milk of breast milk according to gestational week and lactation period
- Tez No: 867915
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Emzirme, Sonsüt, Önsüt, Makro besin içeriği, Breastmilk, Breastfeeding, Hindmilk, Foremilk, macronutrient content
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Anne sütünün içeriğinin, bebeğin gestasyon yaşına, cinsiyetine, laktasyonun dönemine ve aynı emzirme seansı içinde önsüt kısmından sonsüt kısmına değiştiği bilinmektedir. Sonsüt kısmının yağdan ve enerjiden zengin olduğu daha önce yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Yağ ve enerjiden zengin olan sonsüt kısmının kişiselleştirilmiş bir şekilde güçlendirilmesiyle alabildiği anne sütü miktarı az olan preterm bebekler postnatal büyüme hedeflerine yaklaşabileceği düşünülmektedir. Güçlendirmenin kişiye özel yapılabilmesi için anne sütünün dinamik içeriğinin pratik ve hızlı yöntemlerle ölçülebilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda anne sütünün dinamik değişiklikleri ele alınarak pratik bir şekilde ölçüm yapılmasının sağlanması beslenmenin ideal hale getirilmesinde katkıda bulunacaktır. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Yenidoğan Yoğum Bakım Ünitesinde bebekleri yatmakta olan 33 anneden geçiş sütü ve olgun süt döneminde önsüt, sonsüt ve tümsüt örnekleri alınarak MİRİS HMA cihazı ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar laktasyon dönemine, gebelik haftasına ve önsüt, sonsüt, tümsüt kısımlarına göre değerlendirilmiştir. Tüm olgularda sonsüt yağ ve enerji içeriğinin önsüt yağ ve enerji içeriğine göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle özellikle emzirme ve kilo alma sıkıntısının sık yaşandığı geçiş sütü döneminde emzirme danışmanlığı verilirken sonsütün alınmasının garantilenmesi gerekmektedir. Ayrıca geçiş sütü döneminden olgun süt dönemine geçildikçe sütün protein içeriğinde düşüş meydana gelmektedir. Dolayısıyla prematüre beslenmesinde kişiselleştirilmiş güçlendirme yapılacağında sonsütün yağ ve enerji içeriğinin fazlalığı ve olgun süt döneminde anne sütünün protein içeriğinin azaldığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Mother's own milk is the ideal nutrition source for all babies. Organizations like WHO, and AAP recommend at least 6 months of exclusive breastfeeding and continuing along with appropriate complementary foods after 6 months to 2 years and beyond as long as desired by the mother-baby dyad. It's known that breastmilk's ingredients vary depending on gestational age, baby's sex, stage of lactation and from foremilk to hindmilk during a nursing period. Previous studies proved that hindmilk is rich in fat and energy. By feeding preterm babies, who can't tolerate too much feeding, fortified hindmilk, postnatal growth targets could be met. For achieving individualized fortification, dynamic content of the breastmilk must be able to be analyzed with a fast and easy to use way. With our study we aimed to measure breastmilk content's dynamic changes so better nutrition practices can be developed. In our study, we collected milk samples as foremilk, hindmilk and whole-milk at 2 different lactation periods, transitional milk and mature milk, from 33 mothers whose infants were admitted to Gazi University Newborn Intensive Care Unit and analyzed the milk samples with MİRİS HMA. Results have been investigated according to lactation period, gestational age and foremilk, hindmilk, whole-milk fractions. All of the hindmilk samples were rich in fat and energy compared to foremilk. We advised guaranteeing the consumption of hindmilk fraction o f breastmilk especially at the transitional period when most of the weight gain and breastfeeding problems occur. Additionally, we observed protein content of breastmilk decreased as the lactation progressed. We concluded that to successfully individualize milk fortification these changes of breastmilk should be considered.