Türk kitap sanatları ve Gülzarı Savab Yazmasından Uygulamalar(kâğıt, boya, jelatin, fırça)
Turkish book arts and applications from Gülzarı Savab Manuscript (paper, paint, gelatin, brush)
  1. Tez No: 867935
  2. Yazar: GÜLCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap Sanatları, Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür, Cilt, Kâğıt, Boya, Jelatin, Fırça, Ahar, Mühre, Book Arts, Calligraphy, Illumination, Marbling, Miniature, Binding, Paper, Paint, Gelatin, Brush, Alum, Seal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Kitap sanatlarında kullanılan malzemeler konusunu araştırmak, adı geçen malzemeler ile ilgili tarihi kaynaklara ulaşmak, bununla birlikte başlıkları görseller ile destekleyerek Geleneksel Türk Sanatları arşivine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Nitel araştırma yöntemi ile birlikte görsel ve teorik literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması ile Geleneksel Türk Kitap Sanatlarında kullanılan Kâğıt, Boya, Jelatin ve Fırça başlıkları hakkında tarihsel ve güncel dokümanlar incelenerek başlıca bir kaynak oluşturma hedeflenmiştir. Tarihi 17 yüzyıla dayanan ve literatürümüzün tek kitap sanatları malzemeleri kaynağı olma konumunda olan Gülzarı Savab yazma eserinden faydalanılarak güncel ve işlevsel tarifler elde edilmesi amaçlanmıştır. İncelenen dokümanlar ile tarihsel kaynaklar içindeki çeşitli tarif ve malzeme işaretleri muhakeme edilerek dünyadan farklı kaynaklar ile desteklenmiştir. Tarihte kullanılmış malzemelerin bugün hangi yollarla ulaşılabildiği ve kullanılabilirlik durumları üzerinde durulmuştur. Tarihsel dokümanlardan ulaşılan tarif ve bilgiler birebir uygulanarak tez sonunda ayrı bir galeri olarak eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the materials used in book arts, access historicalsources related to these materials, and contribute to the Traditional Turkish Arts archive by supporting the topics with visuals. A qualitative research method, along with a review of visual and theoretical literature, has been employed. The literature review focuses on historical and contemporary documents regarding Paper, Paint, Gelatin, and Brush in Traditional Turkish Book Arts to create a comprehensive source. Through the examination of documents and historical sources, various descriptions and material indicators have been analyzed, supported by diverse sources from around the world. The study delves into how materials used in the past can be accessed today and their current availability. Descriptions and information obtained from historical documents have been directly applied, and, as a result, a separate gallery has been added to the thesis.