Trombolitik tedavi alan ve mekanik trombektomi uygulanan akut stroke hastalarında kötü fonksiyonel sonlanım ve hastane içi mortaliteyi öngörmede laboratuar parametreleri ile skorlama sistemleri arasındaki ilişki
The relationship between laboratory parameters and scoring systems in predicting poor functional outcome and in-hospital mortality in acute stroke patients receiving thrombolytic treatment and mechanical thrombectomy
- Tez No: 867962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KARAKAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, ASTRAL Skoru, intravenöz trombolitik tedavi, mekanik trombektomi, SEDAN Skoru
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma ile; akut stroke tanısı ile değerlendirilen hastalarda kullanılacak validasyonu yapılmış skorlama sistemlerinin hastalarda komplikasyon ve mortaliteyi öngörmede birbirlerine üstünlüğünü ve eşlik eden parametreleri tanımlamayı amaçladık. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya 01.07.2022 – 01.07.2023 tarihlerinde Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kabul edilen ve iskemik inme tanısı ile İnme Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatırılan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar fonksiyonel sonuç, komplikasyon, mortalite açısından karşılaştırılmış ve SEDAN, ASTRAL, DRAGON skorları ve laboratuvar parametreleri açısından karşılaştırılmıştır. BULGULAR: İnme yoğun bakım ünitesine yatırılan 286 hastanın değerlendirildiği bu çalışmada 203 hasta çalışmaya dahil edilmiş olup bunların 124'üne girişimsel işlem uygulandığı, 79'una medikal takip yapıldığı saptandı. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda tedavi gruplarına göre toplam geçen başvuru süresinde, mRS değerinde, ASTRAL skorunda, hiperlipidemi ve konjestif kalp yetmezliği açısından, serum Glukoz ve pH değerinde, yeniden acil servise başvuruda anlamlı farklılıklar mevcuttu. Komplikasyon gelişimi, hastane içi mortalite ve 90 günlük mortalite açısından her üç skorlama ölçeği de istastiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. SONUÇ: Validasyonu yapılmış bu skorlamaların uygulanan tedaviden bağımsız olarak komplikasyon ve mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu görülmüştür. Çok merkezli daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationshıp between laboratory parameters and scoring systems in predicting poor functional outcome and in-hospital mortality in acute stroke patients receiving thrombolytic treatment and mechanical thrombectomy INTRODUCTION AND AIM: In this study; We claimed to define the superiority of validated scoring systems to be used in patients evaluated with a diagnosis of acute stroke and the accompanying parameters in predicting complications and mortality in patients. METHODS: Patients who applied to the Sakarya Egitim ve Arastirma Hastanesi Emergency Service between 01.07.2022 and 01.07.2023 and were diagnosed with ischemic stroke and were admitted to the Stroke Intensive Care Unit were included in this retrospective study. Patients had been evaluated in terms of functional outcome, complications, and mortality and compared in terms of SEDAN, ASTRAL, DRAGON scores and laboratory parameters. FINDINGS: In this study, which evaluated 286 patients admitted to the Stroke Intensive Care Unit, 203 patients were analyzed in the study and it was found that 124 of them underwent interventional procedures and 79 of them received conservational follow-up. As a result of the statistical analysiss, there were significant differences in the total admission time, mRS value, ASTRAL score, hyperlipidemia and congestive heart failure, serum glucose and pH values, and re-admission to the emergency department according to the treatment groups. All these three scoring scales were found to be statistically significant in terms of development about complication, in-hospital mortality and 90-day mortality. CONCLUSION: These validated scores have been shown to be significant in predicting complications and mortality, regardless of the treatment applied. It was concluded that multicenter studies with larger sample sizes would contribute to the literature. KEYWORDS: Acute ischemic stroke, ASTRAL Score, mechanical thrombectomy, thrombolytic therapy, SEDAN Score