Pierre robin sekansı olan bebeklerde glidescope® titanium (verathon) ve flexible ıntubation video endoscope® (fıve, storz)'un entübasyon başarısı açısından karşılaştırılması
Comparison of glidescope® titanium (verathon) and flexible intubation video endoscope® (five, storz) in terms of intubation success in infants with pierre robin sequence
- Tez No: 867974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ANKAY YILBAŞ, ÖĞR. GÖR. ÖZGE ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fiberoptik bronkoskop, videolaringoskopi, zor havayolu, Pierre Robin Sekans, fiberoptic bronchoscope, videolaryngoscopy, difficult airway, Pierre Robin Sequence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Fleksibl fiberoptik bronkoskopi (FFB), bilinen veya beklenen zor havayolu olan erişkin ve çocuklar için altın standart olarak kabul edilmektedir. Yeni nesil videolaringoskopi sistemleri de zor havayolu öngörülen pediatrik hasta grubunda, FFB'a alternatif olarak başarı ile kullanılmaktadır. Pierre Robin Sekans (PRS)'lı hasta grubunda havayolu yönetimi, glossopitoz, mikrognati ve havayolu obstrüksiyonu içeren klasik triad ve eşlik edebilecek sendrom ve anomaliler nedeniyle zordur. Bu hasta grubunda ileri havayolu tekniklerinin kullanılması gerektiği açıktır. Ancak literatüde bu ileri havayolu tekniklerinin başarısını ya da birbirine üstünlüğünü gösteren çalışma pek yoktur. Bu çalışma ile, PRS'li 12 ayın altındaki hasta grubunda FFB ve Glidescope cihazlarının entübasyon başarısı ve entübasyon süresi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız prospektif randomize kontrollü bir çalışmadır. Etik kurul onayı alındıktan sonra Mart 2021- Aralık 2023 tarihleri arasında, 12 aydan küçük, elektif olarak genel anestezi altında cerrahiye alınmış olan Pierre Robin Sekans'lı hastalarda Flexible Intubation Video Endoscope (FIVE)® ya da GlideScope® Titanium cihazları ile entübasyon başarısı ve entübasyon süreleri karşılaştırılmıştır. Hastaların yaşı, vücut ağırlığı, boyu, cinsiyeti gibi antropometrik bilgileri; ağız açıklığı (AA), tiromental mesafe (TMM), frontal düzlem-çene mesafesi (FPCD), FPCD/ağırlık indeksi dahil olmak üzere preoperatif havayolu muayene ölçümleri kaydedilmiştir. Hastalar randomize edilerek alanında deneyimli 2 öğretim üyesi tarafından FFB ya da Glidescope ile entübe edilmişlerdir. Kör olmayan bir araştırma görevlisi tarafından ilk denemedeki entübasyon başarısı, entübasyon süresi, glottik görüntüleme zamanı ve komplikasyonlar kaydedilmiştir. Her iki cihaz bu parametreler açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmamıza FFB grubunda 23, Glidescope grubunda 27 olmak üzere PRS'li 50 hasta dahil edilmiştir. Her iki hasta grubu arasında yaş, cinsiyet, antropometrik ölçümler, ağız açıklığı, TMM, FPCD, FPCD/ağırlık indeksi açısından istatistiksel olarak fark yoktu. Çalışmamızda her iki cihazın ilk denemedeki entübasyon başarısı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (Glidescope ve FFB için sırasıyla %81,5 ve %87 (p=0,430)) Ortanca entübasyon süreleri Glidescope grubunda 35 sn (20-59 sn, IQR=10,5), FFB grubunda ise 40 sn (23-127s, IQR=18) idi ve Glidescope grubunda istatistiksel olarak da anlamlı şekilde entübasyon süresi daha kısaydı (p=0,032). ETT geçiş süreleri her iki grupta da benzer olduğundan, bu farklılık en iyi glottik görüntü elde edilme zamanından kaynaklanmaktaydı. Ortanca en iyi glottik görüntü elde edilme zamanı Glidescope grubunda 9,5 sn (4-40 sn, IQR;7,5) ve FFB grubunda 16 sn (8-70 sn, IQR;14) idi (p=0,002). Ancak, bu farklılığın klinik olarak anlamlı olup olmadığı net olarak söylenemez. Nitekim, çalışma grubumuzda da işlem esnasındaki komplikasyon oranları benzerdi (Glidescope grubunda %18,5, FFB grubunda %13 p=0,711). PRS'li hasta grubunda preoperatif zor havayolunu öngörmede doğruluk ve güvenilirliği kanıtlanmış bir test mevcut değildir. Literatür taramalarında; AA, TMM, FPCD ölçüm değerleri açısından pediatrik referans değerlerin tartışmalı olduğu ve uygun referans değerler açısından daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu görülmektedir. Çalışmamızda Glidescope ve FFB ile ilk entübasyon başarısını benzer bulduk. İki tekniğin de birbirine üstünlüğü konusunda daha detaylı çalışmalara gereksinim olsa da; ileri havayolu tekniklerinin öncelikli olarak seçilmesi gerektiğini ve girişim sayısını azaltarak güvenle kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Flexible fiberoptic bronchoscopy (FFB) is considered the gold standard for airway management in both adult and pediatric patients with known or anticipated difficult airways. New generation videolaryngoscopy systems have also been successfully used as an alternative to FFB in pediatric patients with anticipated difficult airways. Airway management in patients with Pierre Robin Sequence (PRS) is challenging due to the classic triad of glossoptosis, micrognathia, and airway obstruction, along with potential accompanying syndromes and anomalies. It is clear that advanced airway techniques should be used in this patient group. However, there are not many studies in the literature demonstrating the success or superiority of these advanced airway techniques. The aim of this study was to compare FFB and Glidescope devices in terms of intubation success and duration of intubation in patients under 12 months of age with PRS. Our study is a prospective randomized controlled trial. Following ethical approval, between March 2021 and December 2023, intubation success and duration were compared between Flexible Intubation Video Endoscope (FIVE)® or GlideScope® Titanium devices in PRS patients under 12 months of age who underwent elective surgery under general anesthesia. Patients' anthropometric data such as age, weight, height, gender, preoperative airway examination measurements including mouth opening (MO), thyromental distance (TMD), frontal plane-chin distance (FPCD), and FPCD/weight index were recorded. Patients were randomized and intubated by two experienced faculty members using either FFB or Glidescope. Intubation success on the first attempt, intubation duration, glottic visualization time, and complications were recorded by a non-blinded research assistant. Both devices were compared for these parameters. Our study included 50 PRS patients, with 23 in the FFB group and 27 in the Glidescope group. There were no statistically significant differences between the two patient groups in terms of age, gender, anthropometric measurements, mouth opening, TMD, FPCD, and FPCD/weight index. There was no statistically significant difference in intubation success on the first attempt between the two groups (81.5% for Glidescope and 87% for FFB, p=0.430). The median intubation duration was statistically significantly shorter in the Glidescope group (35 seconds, IQR=10.5) compared to the FFB group (40 seconds, IQR=18) (p=0.032). Since the ETT passage times were similar in both groups, this difference was attributed to the time to achieve optimal glottic visualization. The median time to achieve optimal glottic visualization was 9.5 seconds (IQR=7.5) in the Glidescope group and 16 seconds (IQR=14) in the FFB group (p=0.002). However, the clinical significance of this difference cannot be conclusively determined. Moreover, complication rates during the procedure were similar between the two groups (18.5% for Glidescope and 13% for FFB, p=0.711). There is currently no validated test for predicting difficult preoperative airways in PRS patients. Literature reviews suggest that pediatric reference values for MO, TMD, and FPCD measurements are controversial, and more studies are needed to establish appropriate reference values. In our study, we found similar initial intubation success rates with Glidescope and FFB. Although further studies are needed to determine the superiority of the two techniques, we believe that advanced airway techniques should be prioritized and can be safely used by reducing the number of interventions.