Tekrarlayan gebelik kayıplarında pentraxin-3 ve neopterinin rolü
The role of pentraxin-3 and neopterin in recurrent pregnancy losses
  1. Tez No: 867990
  2. Yazar: EMİNE GÜL YAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Neopterin, Pentraxin 3 ve Tekrarlayan gebelik kaybı, Neopterin, Pentraxin 3, and Recurrent Pregnancy Loss
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada Pentraxin 3 (PTX3) ve Neopterin (NP) biyobelirteçlerininin tekrarlayan gebelik kayıplarınının mekanizmasındaki yerini ortaya koymayı hedefledik. Gereç ve yöntemler: Çalışmamız, Mart 2024 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmamıza, 18-50 yaş arasında, 12. gebelik haftası öncesinde birbiri ardına ≥3 nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) olan hasta grubunda 45 birey, düşük öyküsü ve gebelik döneminde yaşanmış komplikasyon öyküsü olmayan ve ≥1 sorunsuz olarak doğum yapmış sağlıklı kontrol grubunda da 45 birey olmak üzere toplamda 90 kişi dahil edilmiştir. Her hastadan PTX3 ve NP seviyeleri periferik kanda değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grupları arasında serum PTX3 ve NP değerlerine bakıldığında istatistiksel olarak anlamlılık düzeyinde farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Menstrüel siklusun 3. Günü bakılan serum Lüteinize Hormon (LH) değeri arttıkça tekrarlayan düşüklerin olma riski azalmaktadır (p=0.026). Tekrarlayan düşükleri olan grupta menstrüel siklusun 3. günü bakılan serum progesteron düzeyi yüksek tespit edilmiş olup bu durumun hasta olma riskini 1.202 kat arttırdığı saptanmıştır (p=0.001). Hasta ve Kontrol grupları arasında Hemoglobin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.004). Hemoglobin düzeyi arttıkça tekrarlayan düşük riski %49.5 azalmaktadır. Hasta ve Kontrol grupları arasında Lenfosit değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.041). Sonuç: Çalışmamızda; literatürün aksine immunitenin birer göstergesi olan PTX3 ve NP değerlerinin tekrarlayan gebelik kayıpları ile anlamlı bir ilişkisi olmadığını bulduk. Ancak klinik uygulama için büyük ölçekli çok merkezli araştırmalar ve uzun vadeli doğrulama gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to reveal the place of Pentraxin 3 (PTX3) and Neopterin (NP) biomarkers in the mechanism of recurrent pregnancy losses. Material and Method: Our study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul Education and Research Hospital, University of Health Sciences, between March 2024 and May 2024. A total of 90 participants were included, including 45 individuals in the patient group with recurrent pregnancy loss (TGK), which had three consecutive and more than three unexplained causes before the gestational week, and 45 individuals in the healthy control group who had no history of miscarriage and complications experienced during pregnancy and had given birth without one or more problems. PTX3 and NP levels from each patient were evaluated in peripheral blood. Results: When serum PTX3 and NP values were examined between the patient group and the healthy control group, there was no statistically significant difference in the levels. (p>0.05). As the daily serum Luteinized Hormone (LH) level on the third day of menstrual cycle increased, the risk of recurrent miscarriages decreased (p=0.026). In the group with recurrent miscarriages, serum progesterone level was found to be high during on the third day of menstrual cycle and it was found that this condition increased the risk of getting sick by 1.202 times (p=0.001). Statistically significant difference was found between the hemoglobin values between the patient and healthy control groups (p=0.004). As the hemoglobin level increases, the risk of recurrent miscarriage decreases by 49.5%. A statistically significant difference was also revealed when lymphocyte values were examined between the patient and the healthy control groups (p=0.041). Conclusion: In our study, we found that, contrary to the literature, PTX3 and NP values, which are indicators of immunity, do not have a significant relationship with recurrent pregnancy losses. However, large-scale multicenter research and long-term verification are required for clinical application.