Tekrarlayan gebelik kayıplarında total antioksidan seviye, total oksidan seviye ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Prospektif kontrollü klinik çalışma
Assessing the association between total antioxidant levels, total oxidant levels and oxidative stress index in habitual abortion, a prospective controlled study
- Tez No: 247149
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, Total oksidan seviye, Total antiok-sidan seviye, Oksidatif stres indeksi, Habitual abortion, Total oxidant levels, Total antioxidant levels, Oxidative stress index
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tekrarlayan düşük veya habituel abortus gebeliğin 20. haftasından önce meydana gelen 2 veya 3 ve üzerinde kayıp olmasıdır. Etiyolojisinde özellikle kromozomal anormallikler, uterin malformasyonlar ve antifosfolipid sendromu başı çekmekle beraber, hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, sistemik hastalıklar, çevresel ajanlar ve immün faktörler sayılabilir.Bu çalışmada sistemik hastalığı olmayan ve sigara içmeyen, 2 ve üzerinde düşüğü bulunan 30 gebe ve düşüğü bulunmayan 30 gebe olmak üzere toplam 60 gebe hasta alındı. Her iki grup Total Oksidan Seviye (TOS), Total Antioksidan Seviye (TAS) ve Oksidatif Stres indeksi (OSİ) açısından karşılaştırıldı. Her iki grupta yaş ve gebelik haf-tası yönünden homojendi.TAS, kontrol grubunda hasta grubuna göre yüksek seviyelerde çıkmıştır.TOS, OSİ kontrol grubunda hasta grubuna göre düşük çıkmıştır .Sonuç olarak TAS azalması, TOS ve OSİ artışı düşük sebebi olabilir fakat ileri ça-lışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Habitual abortion in its broadest definition is defined as 2 to 3 or more consecutive pregnancy losses before 20 weeks of gestation. Chromosomal abnormalities, uterine malformations, and antiphospholipid syndrome are the three generally accepted etiologies of recurrent miscarriages. Currently evidence is insufficient to support routine evaluation of other causes, including hormonal abnormalities, infection, systemic disease, environmental agents, and alloimmune factors.In this study; 30 women whom have 2 to 3 or more consecutive pregnancy losses before 20 weeks of gestation and 30 women who had not experienced any pregnancy loss were compared for total antioxidants levels (TAS), total oxidants level (TOS) and oxidative stres index (OSI) values. None of the women had systemic disease and they don?t smoke. Both groups are homogeneous for age and gestational weeks.Control group total antioxidant levels were higher than the other group.Control group total oxidant levels and oxidative stres index were lower than the other group.We may conclude that the decrease of TAS and increase of TOS and OSI could be the reason for the abortion. Further studies are needed to elucidate this kind of a relationship.