Prediyabetik hastalarda kalori kısıtlı diyet ile aralıklı açlık diyetinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of a calorie restricted diet and intermittent fasting diet in prediabetic patients
- Tez No: 868007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DOÇ. DR. OĞUZHAN AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Kalori kısıtlı diyet, Aralıklı açlık diyeti, Prediabetes, Calorie restricted diet, Intermittent fasting diet
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ve Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran prediyabetik hastalarda kalori kısıtlı diyet ile aralıklı açlık diyetinin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma bir deneysel kohort çalışmasıdır. 18-65 yaş arası olup 1 Ocak 2024 – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ve Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, prediyabet olan veya yeni prediyabet tanısı alan, yaş ve BKİ'si benzer olan katılımcılar, kalori kısıtlı diyet ve aralıklı açlık diyeti uygulayacak şekilde iki gruba ayrıldı. 28 kişi kalori kısıtlı diyet, 29 kişi aralıklı açlık diyeti uygulayan 57 hasta ile çalışma tamamlandı. Tüm katılımcılara sosyodemografik ve beslenme alışkanlıkları formu doldurtuldu. Katılımcılara sıralı şekilde kalori kısıtlı diyet ve aralıklı açlık diyeti ile günlük 30 dakikalık orta egzersiz önerildi. Hastalar üç ay boyunca izlendi ve ilk geliş ve üç ay sonraki antropometrik değerleri ve kan parametreleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS versiyonu 22.0 programında yapıldı. Bulgular: Katılımcıların yaşı 39,8±1,3 yıl bulundu. Katılımcıların BKİ'si 34,6±0,7 kg/m2 bulundu. Bel çevresi 109 (87-140) cm, kalça çevresi 123 (102-144) cm ve BÇ/KÇ oranı 0,89 (0,80-1,02) cm bulundu. Kalori kısıtlı diyet uygulayanlar ile aralıklı açlık diyeti uygulayanların antropometrik değerleri benzer bulundu (p>0,05). Kalori kısıtlı diyet uygulayanların kilo (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda prediyabetik hastalarda hem kalori kısıtlı diyetin hem de aralıklı açlık diyetinin antropometrik değerleri düşürmede ve kan parametrelerini iyileştirmede etkin olduğu görüldü. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hekimlerin prediyabetik hastalara sunulabileceği sağlıklı beslenme alışkanlıkları arasında, sık yemek yemeyi sevmeyen ve öğün atlayan kişiler için aralıklı açlık diyetine de yer verilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to compare the effectiveness of a calorie-restricted diet and intermittent fasting diet in prediabetic patients who applied to the Endocrinology and Metabolic Diseases and Family Medicine Polyclinic. Materials and Methods: This study is an experimental cohort study. Participants who are between the ages of 18-65 and applied to Konya City Hospital Endocrinology and Metabolic Diseases and Family Medicine Polyclinic between January 1, 2024 - April 30, 2024, have prediabetes or are newly diagnosed with prediabetes, and have similar age and BMI, are on a calorie-restricted diet. and were divided into two groups to follow an intermittent fasting diet. The study was completed with 57 patients, 28 of whom followed a calorie-restricted diet and 29 of whom followed an intermittent fasting diet. All participants filled out a sociodemographic and nutritional habits form. Participants were recommended sequentially a calorie-restricted diet and an intermittent fasting diet, as well as 30 minutes of moderate exercise daily. The patients were followed for three months and their anthropometric values and blood parameters were compared at first admission and three months later. Statistical analyzes were performed in SPSS version 22.0. Results: The age of the participants was 39,8±1,3 years. The BMI of the participants was found to be 34,6±0,7 kg/m2. Waist circumference was 109 (87-140) cm, hip circumference was 123 (102-144) cm, and WC/HC ratio was 0,89 (0,80- 1,02) cm. Anthropometric values of those on a calorie-restricted diet and those on an intermittent fasting diet were found to be similar (p>0,05). Weight (p0,05). Conclusion: In our study, it was observed that both calorie restricted diet and intermittent fasting diet were effective in reducing anthropometric values and improving blood parameters in prediabetic patients. In line with the results obtained, intermittent fasting diet can also be included among the healthy eating habits that physicians can offer to prediabetic patients for people who do not like to eat frequently and skip meals.