Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan modüler öğretim programlarına ilişkin meslek dersi öğretmenlerinin görüşlerinin değerlendirilmesi (Kayseri ili örneği)
Vocational and technical high schools that are used in vocational course module for teaching program evaluation of teachers 'views (Kayseri city sample)
  1. Tez No: 868104
  2. Yazar: FATMA ÖZGÜR YAĞIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Öğretim, Meslek Dersi Öğretmenleri, Modüler Öğretim Programı, Modül, Vocational and Technical Education, Courses for Teachers Modular Curriculum, Competency-Based Programs, Module
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan modüler öğretim programının meslek dersi öğretmenleri tarafından değerlendirilmesini sağlayarak araştırma sonucunda elde edilen istatistiksel veriler aracılığıyla konuya yarar sağlayabilecek önerileri sunmaktır. Araştırma, genel tarama modeli ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen“Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarında Uygulanan Modüler Öğretim Programını Değerlendirmesi Ölçeği”kullanılmıştır. 1. Bölümde meslek dersi öğretmenlerinin cinsiyeti, çalıştığı kurum türü, mesleki kıdem yılı ve konu ile ilgili hizmet içi eğitim alıp almadıkları sorulmuştur. 2. Bölümde meslek dersi öğretmenlerinin görüşlerini almak üzere 49 maddeden oluşan ifadelere yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler MICROSOFT, SPSS 22.0 programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada modüler öğretim programının genel değerlendirmesinin yanında hedef, içerik, süreç ve ölçme ve değerlendirme boyutlarına göre meslek dersi öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda yorumlar yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır: Mesleklerin alan adları sektörle uyumluyken içeriklerin sektörle uyumuna daha fazla önem verilerek sürekli güncellenmesi gerekmektedir. Öğretim materyallerine erişim kolay ve rahatken, modüllerin içeriklerinde bilgi tekrarları olması nedeniyle modüllerin düzeltilmesi ve içeriğinin güncellenmesi gerekmektedir. Fiziksel ve donanımsal alt yapı eksikliğinden kaynaklanan sorunlar mesleki ve teknik eğitime ayrılan kaynağın artırılması ile bir ölçüde giderilebilir. Öğrenme-öğretme sürecinin istenilen şekilde gerçekleşmesi özellikle mevzuat kaynaklı birtakım sıkıntılar nedeniyle başarılamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to ensure that the modular curriculum applied in vocational and technical secondary education institutions is evaluated by vocational course teachers and to present suggestions that can benefit the subject through the statistical data obtained as a result of the research. The research was carried out with the general screening model. In the collection of the data, the“Scale for the Evaluation of the Modular Curriculum Applied in Vocational and Technical Secondary Schools”developed by the researcher was used. In Chapter 1, it was asked whether the vocational course teachers received in-service training on the gender, type of institution, professional seniority year and subject. In the 2nd section, 49 statements were included in order to obtain the opinions of vocational course teachers. The data obtained in the study were evaluated through MICROSOFT, SPSS 22.0 In the research, in addition to the general evaluation of the modular curriculum, comments were made in accordance with the opinions of vocational course teachers according to the goals, content, process and measurement and evaluation dimensions. In the light of the findings obtained from the research, the following conclusions were reached: While the domain names of the professions are compatible with the sector, the contents should be constantly updated by paying more attention to the compatibility with the sector. While access to teaching materials is easy and convenient, modules need to be corrected and their content needs to be updated due to the fact that there are repetitions of information in the contents of the modules. Problems arising from the lack of physical and hardware infrastructure can be eliminated to some extent by increasing the resources allocated to vocational and technical education. The desired realization of the learning- teaching process cannot be achieved due to some problems caused by legislation.