İlk ve ortaöğretim okullarında afet ve acil durumlara yönelik eğitim ve planlamaların değerlendirilmesi (İzmir-Karabağlar örneği)
Evaluation of disaster and emergency education and planning in primary and secondary schools (İzmir-Karabağlar)
- Tez No: 868136
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET NEZAHAT ALAYUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kazalar, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Accidents, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet, acil durumlar, eğitim, Disaster, emergency, education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tez çalışmasının amacı ilk ve ortaöğretim okullarının afet ve acil durumlara yönelik eğitim çalışmalarını ve okul yöneticilerinin afet ve acil durumlara yönelik yaptıkları planlamaları, hazırlık çalışmalarını değerlendirmektir. Çalışmada yasal mevzuat çerçevesinde okullarda yapılması gereken iş ve işlemler hakkında da bilgi verilmiş, konuya yönelik benzer çalışmalar incelenmiştir. Çalışmada öğretmen ve okul yöneticileri için iki ayrı anket hazırlanmıştır. Okullarda afet ve acil durumlara yönelik eğitim ve hazırlıkların durumunu değerlendirmek amacıyla okullarda acil durum ekiplerinin varlığı, ekiplere alınan kişilerin belirlenme kriterleri, acil durum tahliye planlarının ve acil durum toplanma alanının varlığı, tatbikatların yapılıp yapılmadığı; yapılması halinde etkili olup olmadığı ve 5'li Likert ölçeği ile“Okul afet ve acil durumlara yönelik hazır olma ve farkındalık düzeyleri”belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini İzmir ili Karabağlar ilçesinde bulunan on iki okul oluşturmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılını kapsayan çalışmada 388 öğretmen ve 42 okul yöneticisine ulaşılmıştır. Sonuç olarak, acil durum ekip üyelerinin belirlenmesinde görev alma kriterlerinin belirli bir plan dahilinde baştan belirlenmediği; tatbikatlara katılımın ve öğretmen, öğrenci ilgisinin yüksek olduğu ve okulun afet ve acil durumlara yönelik hazır olma ve farkındalık düzeyinin ise okul yöneticilerinde öğretmenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Genel olarak okulların acil durumlara hazır olma durumlarının tedbirler ve farkındalık düzeyleri olarak yeterli düzeyde olduğu görülse de hem önleyici tedbirlerin artırılması hem de öğretmen ve öğrencilerin farkındalığının artırılması gerekliliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to evaluate the training activities of primary and secondary schools for disasters and emergencies and the planning and preparation of school administrators for disasters and emergencies. While the study provides information about the work and procedures that should be done in schools within the framework of legal legislation, the examination of similar studies on the subject is also available. The study included two separate questionnaires prepared by the researcher for teachers and school administrators. The presence of emergency teams in schools to assess the state of education and preparations for disasters and emergencies in schools, the criteria for identifying persons recruited to the teams, the presence of emergency evacuation plans and emergency meeting area, the, whether the exercises were done; whether they were effective if they were done and in the likert type consisting of 5 expressions,“School preparedness and awareness levels for disaster and emergency conditions”scale was prepared. The sample of the study consists of twelve schools in the Karabağlar region of Izmir. The study, which covers 2022-2023 academic year, reached 388 teachers and 42 school administrators. As a result, it was seen that the criteria for taking part in the determination of emergency team members were not determined from the beginning within a certain plan. It can be stated that participation in exercises and the teacher, student interest is high. The level of readiness and awareness of the school for disaster and emergency situations was higher in school administrators than in teachers. Although it is generally seen that the emergency readiness of schools is sufficient as measures and awareness levels, it can be expressed that both preventive measures should be increased and the awareness of teachers and students should be increased.