İş talepleri ve iş kaynaklarının çalışan performansına etkisi: Spor İstanbul örneği
The effect of job demands and job resources on employee performance: Sports İstanbul sample
- Tez No: 868155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ESKİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İş Talepleri, İş Kaynakları, İşgören Performansı, Job Demands, Job Resources, Employee Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada, iş talepleri ve iş kaynaklarının çalışan performansına etkisinin olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinden yararlanılan araştırmaya“kolayda örnekleme”yöntemiyle belirlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi [İBB] Spor İstanbul'a bağlı spor tesislerinde aktif olarak görev yapan 86 kadın, 117 erkek toplam 203 birey gönüllü katılım sağlamıştır. Veriler; kişisel bilgi formu, iş talepleri ve iş kaynakları ile işgören performansı ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Normal dağılan verilerin istatistiksel analizlerinde; bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü MANOVA, Pearson korelasyon ve Regresyon tekniği kullanılmıştır. Bulgular incelendiğinde iş talepleri ve iş kaynaklarında cinsiyete ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar olmadığı bulunmuştur. Benzer şekilde işgören performansında da cinsiyete ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir. Değişkenler arası ilişkiler incelendiğinde işgören performansı ile özerklik (r=,365; p=,000) arasında pozitif yönde orta düzeyde; meslektaş desteği (r=,224; p=,001), koçluk (r=,162; p=,021), kişisel gelişim (r=,188; p=,007) ve iş kaynakları (r=,284; p=,000) arasında ise pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca iş kaynaklarından özerkliğin (β=,365; t=5,560; p=,000) işgören performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı yordayıcı güce sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, iş taleplerinin işgören performansı üzerinde anlamlı etkisi olmazken; iş kaynaklarının ise işgören performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı etkisi olduğu araştırma sonucunda ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal whether job demands and job resources have an impact on employee performance. A total of 203 individuals, 86 women and 117 men, who are actively working in sports facilities affiliated to IBB Sports Istanbul, who were determined by the“convenience sampling”method, participated voluntarily in the study, which utilized the relational survey model. Data were obtained by using personal information form, job demands and job resources and employee performance scale. Independent groups t-test, one-way MANOVA, Pearson correlation and Regression analyses were used in the statistical analysis of normally distributed data. When the findings are examined, it is found that there are no significant differences in job demands and job resources according to gender and marital status. Similarly, it was found that there were no significant differences in employee performance according to gender and marital status. When the relationships between variables were examined, it was found that there was a moderate positive relationship between employee performance and autonomy (r=,365; p=,000); and low positive relationships between peer support (r=,224; p=,001), coaching (r=,162; p=,021), personal development (r=,188; p=,007) and job resources (r=,284; p=,000). In addition, autonomy from work resources (β=,365; t=5,560; p=,000) was found to have a significant positive predictive power on employee performance. As a result, while job demands have no significant effect on employee performance, job resources have a significant positive effect on employee performance.