Fen bilgisi öğretmen adaylarının astronomi konusundaki disiplinlerarası entegrasyon yapılarının incelenmesi
Relationship of basic academic information with astronomy concepts within the scope of basic physics education
- Tez No: 868241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik, fizik yasaları, astronomi, anlama düzeyi, kavram yanılgıları, fen bilimleri öğretmen adayları, Physics, laws of physics, astronomy, level of understanding, misconceptions, prospective science teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının temel fizik eğitimi kapsamında öğrendikleri temel kavramları astronomi ile ilişkilendirerek bu kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgılarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Durum çalışması şeklinde desenlenen araştırmanın örneklemi amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 162 fen bilgisi öğretmenliği lisans programında eğitim gören öğrencilerle oluşturulmuştur. Araştırmada verilerin toplanması için 12 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış form kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nicel ve nitel olarak ele alınmış, nicel kısımda öğrencilerin temel fizik yasalarını anlama düzeylerine bakılmış, nitel kısmında ise astronomi kavramlarına ilişkin kavram yanılgılarının tespiti yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların analizleri sonucunda öğrencilerin lisans eğitimine başladıklarında bu kavramları anlama düzeylerinin oldukça düşük olduğu ve astronomiyle ilgili birçok kavram yanılgısına sahip olduklarını göstermiştir. İlerleyen sınıf kademelerinde kavramları anlama düzeylerinde önce artış daha sonra tekrar düşüş gözlenmiştir. Araştırma bulguları aynı zamanda öğretmen adaylarının sınıf kademesi fark etmeksizin birbirine benzer kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine science teacher candidates' understanding levels and misconceptions of these concepts by associating the basic concepts they learned within the scope of basic physics education with astronomy. The sample of the research, which was designed as a case study, was composed of 162 students studying in the science teaching undergraduate program, selected by purposive sampling method. A semi-structured form consisting of 12 open-ended questions was used to collect data in the study. The data obtained in the research were discussed both quantitatively and qualitatively. In the quantitative part, the students' level of understanding of the basic laws of physics was examined, and in the qualitative part, misconceptions regarding astronomy concepts were determined. As a result of the analysis of the findings obtained in the research, it was shown that the students' level of understanding of these concepts was quite low and they had many misconceptions about astronomy when they started their undergraduate education. In the following grade levels, it was observed that the level of understanding of concepts first increased and then decreased again. Research findings also showed that prospective teachers had similar misconceptions regardless of grade level.