Göç olgusunun Türkiye'de çağdaş seramik sanatına yansımaları
Migration phenomenon contemporary ceramics in Turkey reflections on his art
- Tez No: 868297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BATU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş sanat, Seramik, Göç olgusu, Toplumsal yapı, Kültürel Değişim, Contemporary art, Ceramics, Migration phenomenon, Social structure, Cultural change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Göç; geçmişten günümüze bireysel ya da kitlesel olarak gerçekleşen mekân değişikliğidir. Yaşanılan coğrafyayı zorunlu veya istekli terk ediştir. Göç sadece göçenleri değil, göç ettikleri yerdeki insanları da etkileyen bir durumdur. Kronolojik olarak incelendiğinde geçmişte olduğu gibi günümüz Türkiye'si de göç ve göçün getirdiği olumsuzluklardan etkilenen ülkeler arasındadır. Özellikle son yıllarda Türkiye'nin almış olduğu göçlerin, ülke içi siyasi ve sosyal yapıdaki dengeleri sarstığı söylenebilir. İstatiksel veriler ve gündemi oluşturan göç haberleri bu problemlerin hala çözüm sürecinde olduğunu ve göç etkisinin sıcaklığını korumaya devam ettiğini göstermektedir. Tüm bunlar göç politikasını mecbur kılmakta, göç yönetiminin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Literatür taramaları göçün; sosyolojiye, psikolojiye, siyasete, ekonomiye ve diğer birçok bilim dalına konu olduğu kadar farklı sanat dallarına da konu olduğunu göstermektedir. Bu durum toplumsal hareketliliklerden ve değişimlerden sanatçıların da etkilendiğinin göstergesidir. Dolayısıyla toplumsal olaylara yabancı kalmayan seramik sanatçıları da göçün etkilerini çağdaş seramik sanatına taşıyarak, eserleri üzerinden göçü anlatmayı amaçlamışlardır. Bu çalışmada göçün etkilerini yeni bir ifade alanına taşıyan seramik sanatçıları tespit edilerek, seramik sanatında göç olgusunun yorumlanabilirliği üzerine araştırmalar yapılmış ve göç temalı eserler incelenmiştir. Ayrıca göç kavramını konu edinen sanatçıların bir arada olduğu bir literatür çalışmasının gerekliliği göz önünde bulundurularak, disiplinlerarası bir çalışma ile literatüre katkı da bulunmak amaçlanmıştır. Bu çalışma göç olgusunun kapsamlı ve karmaşık bir yapısı olması sebebiyle göçün genel anlamda tanımlamaları, nedenleri, çeşitleri, sonuçları, etkileri, Türkiye'deki güncel etkileri, beyin göçü ve çağdaş seramik sanatına yansımaları üzerinden sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration: It is the change of place that has taken place individually or massively from past to present. It is the compulsory or voluntary leaving of the inhabited geography. Migration is a situation that affects not only the immigrants, but also the people in the place where they migrate. When examined chronologically, today's Turkey, as in the past, is among the countries affected by immigration and the negative effects of immigration. It can be said that the migrations that Turkey has received in recent years have shaken the balances in the domestic political and social structure. Statistical data and the news of migration that set the agenda show that these problems are still in the solution process and the impact of migration continues to maintain its warmth. All of these compel the migration policy and reveal the necessity of migration management. Migrate literature searches; It shows that it is the subject of sociology, psychology, politics, economics, and many other branches of science as well as different branches of art. This is an indication that artists are also affected by social movements and changes. Therefore, ceramic artists who are not unfamiliar with social events have aimed to convey the effects of migration to contemporary ceramic art and to explain migration through their works. In this study, ceramic artists who carried the effects of migration to a new field of expression were identified, research were made on the interpretability of the phenomenon of migration in ceramic art and works with the theme of migration were examined. In addition, considering the necessity of a literature study with artists dealing with the concept of migration, it is aimed to contribute to the literature with an interdisciplinary study. Due to the comprehensive and complex nature of the phenomenon of migration, this study has been limited to the definitions of migration in general terms, its causes, types, effects, current effects in Turkey, results of migration, brain drain and its reflections on contemporary ceramic art.