Farklı kalsiyum silikat esaslı materyallerin rat bağ dokusunda oluşturdukları enflamasyon derecesinin karşılaştırılması
Comparison of the degree of inflammation induced by different calcium silicate-based materials in rat connective tissue
- Tez No: 957090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN TOPBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biodentine, Biyouyumluluk, IL-6, MTA, Theracal PT, Biocompatibility, Biodentine, IL-6, MTA, Theracal PT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında EndoCem MTA Premixed (EMP), Biodentine (BD) ve TheraCal PT (TPT) materyallerinin rat subkutan bağ dokusunda oluşturdukları IL-6 ekspresyonu, ödem ve enflamasyon derecelerinin, biyouyumluluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 250-350 gr ağırlığında 8-12 haftalık olan 21 adet erkek Sprague Dawley cinsi rat üzerinde yapılmıştır. Çalışma T.C. Yeditepe Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nun 16.02.2024 tarihli 2024/01-06 sayılı kararı ile etik açıdan uygun bulunmuştur. Deney hayvanları, YÜDETAM tarafından temin edilmiştir. EMP, BD ve TPT materyalleri üretici firmaların kılavuzunda önerilen şekilde hazırlanmıştır. 84 adet steril polietilen tüp her deneğin sırtının 4 farklı köşesine subkutan bağ doku içine yerleştirilmiştir. Alınan doku örnekleri histolojik inceleme için hazırlanmıştır. Doku morfolojisi, enflamasyon, ödem, kapsül oluşumu ve IL-6 ekspresyonu yönünden immunohistokimyasal analizi yapılmıştır. İstatistiksel analiz için Monte Carlo düzeltmeli Fisher Exact testi, Friedman testi ve Dunn testi kullanılmıştır. Bulgular: Tüm kapsüllerde her zaman diliminde de fibröz doku kapsülü oluşmuştur. Kontrol grubunda 14. günde, 7. ve 30. güne göre daha fazla enflamasyon oluşmuştur. TPT grubunda 14. gün, 30. güne göre daha fazla enflamasyon oluşmuştur. Kontrol, EMP ve TPT gruplarında zamanlara göre IL-6 ekspresyonunda anlamlı bir fark oluşmamıştır. BD gruplarında 14. günde 30. güne göre IL-6 ekspresyonu daha fazladır. Sonuç: Kontrol, TPT ve BD gruplarında zamanla azalan enflamasyon ve IL-6 ekspresyonu vardır. EMP grubunda ödem oluşumu diğer grupların aksine zamanla artış göstermiştir. Bu bulgular ışığında materyaller biyouyumludur. Özellikle pulpa tedavilerinde sonucu daha öngörülebilir tedaviler uygulamak amacıyla, randomize klinik çalışmalar ve kohort çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aims to evaluate the biocompatibility of EndoCem MTA Premixed (EMP), Biodentine (BD), and TheraCal PT (TPT) materials by assessing their effects on IL-6 expression, edema, and inflammation levels in rat subcutaneous connective tissue. Materials and Methods: The study was conducted on 21 male Sprague Dawley rats provided by YÜDETAM, aged 8-12 weeks and weighing 250-350 g Ethical approval was obtained from the Local Ethics Committee for Animal Experiments at Yeditepe University, Turkey, with decision number 2024/01-06 dated 16.02.2024. The tissue samples were prepared for histological examination and stained with hematoxyline, eosin and Masson's Trichrome. Immunohistochemical analysis was performed to assess tissue morphology, inflammation, edema, capsule formation, and IL-6 expression. Results: Fibrous tissue capsules were formed around all samples at each time point. In the control group, inflammation was higher on day 14 compared to days 7 and 30. In the TPT group, inflammation was higher on day 14 than on day 30. No significant difference in IL-6 expression was observed over time in the control, EMP, and TPT groups. However, in the BD group, IL-6 expression was higher on day 14 compared to day 30. Conclusion: Inflammation and IL-6 expression decreased over time in the control, TPT, and BD groups. In contrast, edema formation in the EMP group increased over time, unlike the other groups. These findings suggest that the tested materials are biocompatible. To achieve more predictable treatment outcomes, especially in pulp therapy, we recommend conducting randomized clinical trials and cohort studies.