The art of deception:An analysis of social engineering tacticsin financial fraud
Aldatma sanatı:Finansal dolandırıcılıkta sosyal mühendislik taktiklerinin analizi
- Tez No: 868374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN DEMİRAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Dolandırıcılık, dolandırıcılık önleme yöntemleri, finansal dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı, sosyal mühendislik, Fraud, financial fraud, fraud prevention methods, identity theft, social engineering
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sosyal mühendislik, sahtekârların bireyleri hassas bilgileri açıklamaya veya kendi çıkarlarına aykırı eylemler yapmaya ikna etmek için kullandığı aldatıcı bir taktiktir. Bu, insan psikolojisinden ve duygularından faydalanarak güven kazanmayı ve gizli bilgilere, sistemlere veya varlıklara erişimi hedefler. Bu makale, dolandırıcılıkta kullanılan farklı sosyal mühendislik tekniklerini, phishing, pretexting, baiting vb. gibi, tartışmaktadır. Ayrıca, sosyal mühendisliğin bireyler üzerindeki etkilerini ve bu etkileri önlemek veya azaltmak için alınabilecek önlemleri de incelemektedir. Sosyal mühendislik psikolojisinin anlaşılması sayesinde, bireyler bu taktiklerin negatif sonuçlarından, kimlik hırsızlığından ve mali kayıplardan itibar kaybına ve hatta yasal sorumluluğa kadar uzanan zararlardan daha iyi korunabilirler.
Özet (Çeviri)
Social engineering is a deceptive tactic used by fraudsters to manipulate individuals into divulging sensitive information or performing actions that are against their best interests. It involves exploiting human psychology and emotions to gain trust and access to confidential information, systems or assets. This paper discusses the different types of social engineering techniques used in fraud, including phishing, pretexting, baiting, and so on. It also examines the impact of social engineering on individuals and the measures that can be taken to prevent or mitigate its effects. By understanding the psychology behind social engineering, individuals can better protect themselves from the negative consequences of these tactics, which can range from identity theft and financial loss to reputational damage and legal liability.