Bozulabilir gıdaların taze depolanması ve korunması için ön soğutma ve nemlendirme koşullandırması: deneysel çalışma
Pre-cooling and humidification conditioning for fresh storage and preservation of perishable foods: an experimental study
- Tez No: 868384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERDİN DANIŞMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ADİL ZAINAL ALBAYATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Süreç, ön soğutma, sebze, meyve, muhafaza, soğutma, Process, precooling, vegetables, fruits, preservation, refrigeration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bozulabilir gıda ürünlerine yetiştirme ve hasat mevsimleri dışında ve ekimin zor olduğu bölgelerde talebin yüksek olması ve bozulabilir gıda ürünlerinin hasat, toplama veya kesim sonrasında muhafaza edilmesi ihtiyacı, depolama ve ön soğutma teknolojisi dahil muhafaza tekniklerine olan ihtiyacı artırmıştır. Ön soğutma, hasat, toplama veya kesimden sonra ve depolanmadan ve pazarlara taşınmadan önce, tarla veya kesim ısısını uzaklaştırmak için gıda ürünlerinin düşük sıcaklıklara soğutulmasını içeren soğutma işleminin ilk adımıdır. Bu çalışmada, geri dönüşüm için kullanılan ikinci bir kanala bağlanan (25-200) mikrometre kalınlığında alüminyum tabaka ile kaplanmış poliüretan malzemeden yapılmış dikdörtgen bir kanalda gerçekleştirilen ön soğutma işlemi sırasında ısı transferi deneysel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, kapalı hava giriş ve çıkış kapılarıyla hava geri dönüşümünün, hava hızının arttırılmasının ve 4,8m/s yüksek hava akışı hızında nemlendirme kullanılmasının, sarı karpuzun boyutsuz sıcaklığını azaltırken, soğutma katsayısını ve ısı transfer katsayısını arttırdığını göstermiştir. Kırmızı lahana için hava hızı, hava geri dönüşümü ve nemlendirme, boyutsuz sıcaklık değişimi üzerinde benzer bir etkiye sahip olmuş, boyutsuz sıcaklıkta bir azalmaya ve soğutma katsayısı ile ısı transfer katsayısında bir artışa neden olmuş, ancak bu etki sarı karpuzdakinden daha az düzeyde olmuştur. Patlıcan için yüksek hava hızı ters etki yaparak boyutsuz sıcaklık oranını artırırken soğutma ve ısı transfer katsayılarını azaltmıştır. Çıkış kapısının açılması ve hava geri dönüşümüne güvenmemek, boyutsuz sıcaklıkta çok yavaş bir düşüşe neden olurken, hava giriş ve çıkış kapıları kapalıyken en yüksek hızda nemlendirmenin kullanılması, gıda ürünlerinin tazeliğini korurken önemli ölçüde dengeli bir sıcaklık düşüşü sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The high demand for perishable food products outside their growing and harvesting seasons, as well as in areas where cultivation is difficult, and the need to preserve perishable food products after harvesting, picking, or slaughtering, has increased the need for storage and preservation techniques, including precooling technology. Precooling is the firststep in the cooling process after harvesting, picking, or slaughtering, and before storage and transportation to markets. which invloves cooling food products to low temperatures to remove field or slaughter heat. In this study, we experimentally analyze heat transfer during the precooling process, which takes place in a rectangular channel made of polyurethane material coated with a layer of aluminum with a thickness of (25-200) micrometers, connected to a second channel used for recycling air into the main channel, with the possibility of air entry and exit. The results showed that air recycling with closed air entry and exit doors, increasing air velocity, and using humidification in high-speed of air flow (4.8) reduced the dimensionless temperature of yellow watermelon, while increasing the refrigeration coefficient and heat transfer coefficient. For red cabbage, air velocity, air recycling, and humidification had a similar effect on dimensionless temperature change, resulting in a decrease in dimensionless temperature and an increase in refrigeration coefficient and heat transfer coefficient, but to a lesser extent than in yellow watermelon. For eggplant, high air velocity had an inverse effect, increasing dimensionless temperature rate, while decreasing the refrigeration and heat transfer coefficients. Opening the exit door and notrely on air recycling resulted in a very slow decrease in dimensionless temprature, whileusing the humidification at highest speed air with closed air entry and exit doors resultedin a significantly balanced decrease in temperature while preserving the freshness of foodproducts.