İşe giriş muayenesi için başvuran hastalarda hava kalitesinin solunum fonksiyon testi ve hemogram parametreleri üzerine etkisi
The effect of air quality on respiratory function test and hemogram parameters in patients applying for employment examination
  1. Tez No: 868391
  2. Yazar: MEHMET KILINÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Hava Kalitesi, Solunum Fonksiyon Testleri, Hemogram, Air Pollution, Air Quality, Respiratory Function Tests, Hemogram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, resmi kayıtlara göre Türkiye'nin en kötü hava kalitesine sahip şehirlerinden birinde Hava Kalitesi İndeksinin(HKİ) hemogram ve solunum fonksiyon testi parametrelerine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel tanımlayıcı nitelikte olup çalışmanın evrenini Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında işe giriş muayenesi için başvuran hastalar oluşturmaktadır. Araştırmaya, çalışmanın yapıldığı Erzincan il sınırları içerisinde en az bir yıl ikamet eden, bilinen kronik hastalığı olmayan, işe giriş muayenesi için istenen rutin hemogram ve solunum fonksiyon testlerini yaptıran, 18-65 yaşları arasındaki bireyler dahil edildi. HKİ değerleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resmi web sitesinden alınmıştır. Bulgular: Çalışma, yaş ortalaması 32,30 olan %17,5'i kadın, %82,5'i erkek olmak üzere 326 kişiden oluşmaktadır. Ortalama HKİ değeri 68,20'idi. HKİ ve SFT parametreleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Öte yandan, HKİ'deki artışla birlikte lenfosit, lökosit ve trombosit sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma bulundu (sırasıyla p= 0,001 , p= 0,022, p=0,011). Sonuç: Bu çalışmada, akut hava kirliliğinin sağlıklı bireylerde SFT parametrelerini anlamlı olarak etkilemediğini, ancak hemogram parametrelerini etkilediğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effect of the air quality index (AQI) on hemogram and pulmonary function test parameters in one of the cities in Turkey with the worst air quality, according to official records. Materials and methods: Our study is cross-sectional and descriptive and the population of the study consists of patients who applied to Erzincan Mengücek Gazi Training and Research Hospital Family Medicine Polyclinic for employment examination between January 1, 2022 and December 31, 2022. The study included individuals between the ages of 18-65 who have resided for at least one year within the borders of Erzincan province, do not have a known chronic disease, have routine hemogram and respiratory function tests required for a job entrance examination. The AQI values were obtained from the official website of the Ministry of Environment, Urbanization, and Climate Change. Results: The study comprised 326 individuals, with 17,5% female and 82,5% male, with an average age of 32,30 years. The mean AQI was 68,20. No significant correlation was detected between AQI and PFT parameters. On the other hand, we found a statistically significant decrease in lymphocyte, leukocyte and platelet counts with the increase in AQI (respectively p=0,001, p=0,022, p=0,011). Conclusions: In this study, we observed that acute air pollution did not significantly affect PFT parameters in healthy individuals but did affect hemogram parameters.