Türk borçlar hukukunda ibra
Release agreement in Turkish law of obligations
  1. Tez No: 868474
  2. Yazar: ÜLKÜCAN SAKALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE ÖZGE YENİCE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İbra Sözleşmesi, Dar Anlamda Borcun Sona Erme Halleri, Türk Borçlar Hukuku, Release Agreement, Dept Termination Situations, Turkish Code Of Obligations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmamızın konusu, Türk borçlar hukukunda ibra sözleşmesidir. 818 Sayılı Borçlar Kanununda düzenlenmemiş olan ibra sözleşmesi, sözleşme özgürlüğü nedeniyle uygulamada karşımıza çıkmaktaydı. Ancak, kanuni bir düzenlemenin olmayışı, özellikle şekil konusunda fikir ayrılıklarına neden olmaktaydı. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile bu eksiklik giderilmiş ve ibra sözleşmesi kanunda yer almıştır. İbra sözleşmesi, alacaklı ve borçlunun herhangi bir şekle tâbi olmaksızın yapacakları sözleşme ile borcu sona erdirmeleridir. İbra iki taraflı bir hukuki işlem olup hem alacaklının hem de borçlunun rızasını gerektirir. İbra ile borç ilişkisi sona erdirilmeyip yalnızca dar anlamda borç sona erdirilmektedir. Borç ilişkisini sona erdirmek isteyen taraflar ibra sözleşmesi değil, ikale sözleşmesi yapmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is release agreement in Turkish Code of Obligations. The release agreement which was not regulated by the Turkish Code of Obligations No. 818, appeared in practice because of freedom of contract. However the lack of legal regulation caused disagreements, especially regarding the form. This deficiency has been corrected with Turkish Code of Obligations No. 6098 and the release agreement has been included in the law. The release agreement is the termination of the dept by the creditor and the debtor without being subject to any form. The release agreement is bilateral legal act and requires the consent of both the creditor and the debtor. With the release agreement, the dept relationship is not terminated only narrow sense of the dept is terminated. Parties wishing to terminate the dept relationship should conclude a rescission agreement, not a release agreement.