Patent duktus arteriyozus nedeniyle kardiyolojik değerlendirme yapılan prematüre bebeklerde, erken veya geç değerlendirmenin morbidite ve mortalite üzerine etkisi
The effect of early or late examination on morbidity and mortality in premature infants undergoing cardiologic examination for patent ductus arteriosus
- Tez No: 868508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SUNKAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patent Duktus Arteriyozus, prematüre, ekokardiyografi, tarama, tedavi, mortalite, morbidite, Patent Ductus Arteriosus, prematurity, echocardiography, screening, treatment, mortality, morbidity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Patent duktus arteriyozus (PDA), pretermlerde en yaygın görülen kardiyovasküler rahatsızlıktır. PDA'nın oluşturduğu klinik yansıma sonucu bronkopulmoner displazi, pulmoner hemoraji, intaraventriküler kanama, nekrotizan enterokolit, prematürite retinopatisi gibi morbiditelerle birlikte mortalitede görülebilmektedir. Bütün prematüre bebeklerin rutin ekokardiyografik incelenmesi mi, yoksa kliniği PDA ile uyumlu bebeklerin mi ekokardiyografik olarak incelenmesi hakkındaki görüşbirliği bulunmamaktadır. Erken kardiyolojik değerlendirme ile erken tespit edilecek PDA'nın takip ve tedavisiyle morbidite ve mortalite oranlarına erken kardiyolojik değerlendirmenin etkisini araştırmayı amaçlıyoruz. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda; Kayseri Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Ağustos 2018 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında prematüre olanlardan kardiyoloji konsültasyonu istenen yoğun bakım ünitesinde yatan 258 prematürite hastanın verileri retrospektif olarak incelenerek veri analizi yapıldı. Bu hastalardan kardiyoloji değerlendirme istenenler iki alt gruba ayrıldı. Kardiyolojik değerlendirmeye göre; PDA tespit edilmeyenler ve sessiz PDA'lar '' Diğer“ grubu (birinci grubu) oluştururken, PDA'sı olanlar ile geniş PDA tespit edilenler ”Hemodinamik anlamlı PDA (HAPDA)'' grubunu (ikinci grubu) oluşturdu. Ekokardiyolojik değerlendirmenin gününe göre doğumdan sonra 0 – 3 gün içerisinde ise“Erken Değerlendirme”grubuna, 4.gün ve daha sonraki günlerde değerlendirilmiş ise“Geç Değerlendirme”grubuna dahil edildi. HAPDA'ya sahip hastalar, medikal tedavinin başlanılma gününe göre 0-3 gün içerisinde ise“Erken Medikal Tedavi”grubunu; 4.gün ve daha sonraki günlerde tedavi başlanılanlar ise“Geç Medikal Tedavi”grubunu oluşturdu. Bulgular: Erken değerlendirme ve geç değerlendirme grupları arasında bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre retinopatisi (ROP), nekrotizan enterokolit (NEK), intraventriküler kanama (IVK), mortalite açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.005). Erken ve geç medikal tedavi grupları arasında da BPD, NEK, ROP, IVK, mortalite açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.005). HAPDA'sı olan hastalarda NEK ve mortalite görülme sıklıklıkları daha fazla olup diğer grupla aralarında NEK ve mortalite açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur (p=0,013, p=0.004). HAPDA'sı olan grupla diğer grup arasında BPD, ROP, IVK açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,005). Sonuç: PDA, prematürelerde en sık görülen kardiyovasküler hastalık olmasına rağmen anlaşılması karmaşık ve zor bir durum olmaya devam etmektedir. Prematürelerde PDA'nın nasıl ve ne zaman kapatılması gerektiği konusunda önemli bir belirsizlik vardır. PDA ile ilişkili mortalite ve morbiditeleri azaltabilecek yaklaşımlar için daha geniş çaplı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Patent ductus arteriosus (PDA) is the most common cardiovascular disorder in preterms. As a result of the clinical reflection of PDA, morbidities such as bronchopulmonary dysplasia, pulmonary hemorrhage, intra-ventricular hemorrhage, necrotizing enterocolitis, retinopathy of prematurity and mortality can be seen. There is no consensus on whether all premature infants should be routinely echocardiographically examined or only those with clinically compatible PDA should be echocardiographically examined. We aim to investigate the effect of early cardiologic evaluation on the morbidity and mortality rates with follow-up and treatment of PDA that will be detected early with early cardiologic examination. Materials and Methods: In our study, we retrospectively reviewed and analyzed the data of 258 premature patients hospitalized in the intensive care unit of Kayseri City Hospital Neonatal Intensive Care Unit between August 1, 2018 and July 31, 2023 for whom cardiology consultation was requested. From these patients, those who requested cardiologic evaluation were divided into two subgroups. According to cardiologic examination, patients with no PDA and silent PDAs constituted the“ other ”group (first group), while those with PDA and large PDAs constituted the“Hemodynamically significant PDA (HsPDA)”group (second group). According to the day of echocardiologic examination, if the echocardiologic examination was performed between 0 and 3 days after birth, it was included in the“Early Examination”group, and if it was performed on the 4th day and later, it was included in the“Late Examination”group. Patients with HsPDA were included in the“Early Medical Treatment”group if the medical treatment was started within 0-3 days and in the“Late Medical Treatment”group if the treatment was started on the 4th day and later. Results: No significant difference was found between early and late examination groups in terms of bronchopulmonary dysplasia (BPD), retinopathy of prematurity (ROP), necrotizing enterocolitis (NEC), intraventricular hemorrhage (IVH), mortality (p>0.005). No significant difference was found between early and late medical treatment groups in terms of BPD, NEC, ROP, IVH, mortality (p>0.005). The incidence of NEC and mortality was higher in patients with HAPDA, and a statistically significant difference was found between them and the other group in terms of NEC and mortality (p=0.013, p=0.004). There was no significant difference between the group with HsPDA and the other group in terms of BPD, ROP and IVK (p>0.005). Conclusion: Although PDA is the most common cardiovascular disease in prematurity, it remains a complex and difficult condition to understand. There is considerable uncertainty about how and when PDA should be closed in prematurity. Larger prospective studies are needed to identify approaches that may reduce mortality and morbidity associated with PDA.