Deneyimsel öğrenme kuramına dayalı İngilizce dil eğitiminin 10.sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerine ve konuşma tutumlarına etkisi
The effect of English language education based on experiential learning theory on the speaking skills and speaking attitudes of 10th grade students
- Tez No: 868787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÖĞEBAKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Foreign Language education, experiential learning theory, English language education, speaking skill, attitude and achievement, acquisition, Foreign Language curriculum, experiential learning theory, speaking skills in English language education, attitude and access
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırma, Ortaöğretim 10. Sınıf I. Yabancı Dil dersi öğretim programının konuşma becerisi kazanımlarının deneyimsel öğrenme kuramına dayalı İngilizce dil eğitiminin 10. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerine ve konuşma tutumlarına etkisinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden eş zamanlı paralel model kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda 10. Sınıf öğrencilerinden günlüklerle veriler toplanırken nicel boyutunda ise ön test- son test kontrol gruplu deneme modeli ile Yabancı Dil Konuşmaya Karşı Tutum Ölçeği, uygulama sınavı ve gözlemler yapılmıştır. Nitel verilerin analizi aşamasında betimsel analiz ve içerik analizinden nicel verilerin analizinde ise SPSS programı ile betimsel ve kestirimsel istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada deney ve kontrol grubundaki katılımcıların konuşma becerisine yönelik uygulama ön test ve son test notları ile yabancı dil konuşmaya yönelik tutum ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmezken yabancı dil konuşmaya yönelik tutum son test puanlarında ise deney grubu lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öğretmen gözlemlerinde yine deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Günlüklerde ise öğrenciler genel olarak faaliyetlerin konuşma becerilerine ve yabancı dil tutumlarına olan pozitif etkisini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim of this study is to evaluate the effect of English language education based on experiential learning theory on 10th grade students' speaking skills and speaking attitudes. In the study, simultaneous parallel model, one of the mixed research methods, was used. In the qualitative dimension of the study, data were collected from 10th grade students through diaries, while in the quantitative dimension, the Attitude Towards Foreign Language Speaking Scale, practice exam and observations were made with the pretest-posttest control group experimental model. Descriptive analysis and content analysis were used in the analysis of qualitative data, and descriptive and predictive statistical techniques were used in the analysis of quantitative data with SPSS program. In the study, there was no significant difference between the pre-test and posttest scores of the participants in the experimental and control groups for speaking skills and the pre-test scores of attitudes towards speaking a foreign language, while a significant difference was found in favor of the experimental group in the post-test scores of attitudes towards speaking a foreign language. In teacher observations, it was determined that there were significant differences in favor of the experimental group. In the diaries, students generally expressed the positive effects of the activities on their speaking skills and foreign language attitudes.