İngilizce Öğretmenlerinin Derslerinde Dil Bilgisi Konularının Öğretilmesinde Kullandıkları Yöntem ve Teknikler: Fethiye İlçesi Örneği
The Methods and Techniques Used by English Teachers in Teaching Grammar Subjects in Their Classes: The Case of Fethiye District
  1. Tez No: 868788
  2. Yazar: ALEYNA YEŞİLKAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iletişimsel yaklaşım, yöntem, teknik, dil bilgisi, İngilizce öğretimi, dil becerileri, communicative approach, method, technique, grammar, English language teaching method, language skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin dil bilgisi konularında ve derslerde hangi yöntem ve teknikleri kullandıkları, yöntem ve teknikleri kullanırken nelere dikkat ettikleri ve kendilerini yeterli görüp görmedikleri noktaların neler olduğunu belirlemektir. Öğretmenlerin dil bilgisi konularını daha çok hangi yöntem ve teknikler ile işlediği tespiti için sınırlandırılmış ve önceden belirlenmiş kitap üniteleri ve dil bilgisi konu seçimleri yapılmıştır. Bu çalışmanın katılımcı grubunu, 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi güz yarıyılında Muğla ili, Fethiye ilçesinde çalışmakta olan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 30 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Bazı öğretmenlere internet yolu ile de ulaşılmıştır. İngilizce öğretmenlerinin dil bilgisi konularının öğretiminde kullandıkları yöntem ve tekniklere ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi yapılacağı için“tek durum deseni”kullanılmıştır. Farklı yaşantı ve deneyimlere sahip olan 30 öğretmenin görüşü birer analiz birimi olarak düşünüldüğü için“iç içe geçmiş tek durum deseni”uygulanmıştır. Anket soruları, araştırmacı tarafından hazırlanmıştır ve katılımcıların tüm bilgileri gizli tutularak değerlendirilip diğer eğitimciler için de bilgilendirici nitelikte bir çalışma yapmak amaçlanmıştır. Fethiye ilçesinde görev yapan öğretmenlerin cevapları baz alınmıştır. Fethiye olmasının ana sebeplerinden biri de devlet ve özel okul sayısının birbirine yakın olması katılımcı sayısını dengelemektedir, aynı zamanda Fethiye dıştan almış olduğu göçler dolayısıyla farklı toplumdan bireyleri de kapsamaktadır. Sonuç olarak öğretmenler, dil bilgisi öğretiminde en sık başvurulan yöntemler arasında eklektik yaklaşım öne çıkmaktadır. İletişimsel dil öğretimi (CLT), öğretmenler arasında popüler bir yöntem olmakla birlikte, uygulanabilirliği ve öğretim programlarındaki yerine dair bazı zorluklar yaşanmaktadır. Öğretmenler, mevcut ders kitapları ve öğretim programlarının özellikle dil bilgisi öğretimi açısından yetersiz kaldığını belirtmekte, bu eksiklikleri gidermek için ek kaynaklar ve yaratıcı yöntemler kullanma ihtiyacı duyduklarını ifade etmişlerdir. İngilizce dil bilgisi konularının aşırı yoğun işlenmesi ve bu durumun öğrencilerin dil öğrenme sürecinde karşılaştıkları zorlukları artırdığı belirtilmiştir. İngilizce ders saatlerinin yeterli olmadığı, gerekli kazanımların sağlanabilmesi adına daha fazla ders saatine ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
“Methods and Techniques Used by English Teachers in Teaching Grammar Subjects in Their Lessons: Fethiye District Example”The aim of this study is to determine what methods and techniques English teachers use in grammar subjects and lessons, what they pay attention to when using methods and techniques, and what are the reasons why they do not consider themselves competent when using methods and techniques. Limited and predetermined books' units and grammar subject selections will be made in order to determine which methods and techniques the teachers use to teach grammar topics. The participant group of this study consists of 30 English teachers working in the Fethiye District of Muğla Province in the fall semester of the 2022-2023 academic year who agreed to participate in the study voluntarily. Some of these participated answered the questions via internet.“Single case design”was used to evaluate the opinions of English teachers about the methods and techniques they use in teaching grammar subjects. Since the opinions of 30 teachers with different lives and experiences were considered as a unit of analysis, the“nested single case design”was applied. The interview questions are prepared by the researcher, and all information of the participants will be kept confidential and evaluated, and it is aimed to conduct an informative study among other educators. VII The views of the English teachers in Fethiye District is taken as a basis. One of the main reasons why it is Fethiye is that the number of public and private schools is close to each other, which will balance the number of participants. As a result, teachers consider the eclectic approach among the most frequently used methods in teaching grammar. Communicative language teaching (CLT) is a popular method for teachers, but there are some challenges regarding its applicability and curriculum. Teachers state that current textbooks and curriculum are inadequate, especially in terms of teaching grammar. Teachers stated that they need to use additional resources and creative methods to eliminate these deficiencies. English grammar topics are covered excessively and this situation increases the difficulties students face in the language learning process. The study emphasized that English course hours are not sufficient and more times are needed to achieve the necessary gains.