Investigation of the eficiacy of telerehabilitation in women with stress urinary incontinence
Stres üriner inkontinanslı kadınlarda telerehabilitasyonun etkinliği araştırılması
- Tez No: 868846
- Danışmanlar: PROF. DR. RASMİ MUAMMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Telerehabiltasyon, pelvik taban, stres üriner inkontinans, egzersiz, Telerehabilitation, pelvic floor, stress urinary incontinence, exercise
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Materyal Method : Dahil edilme kriterlerine uygun olarak, toplamda 57 SUI (Stres Üriner İnkontinans) tanılı katılımcı, Online Telerehabilitasyon Grubu (OTG)(n=28) ve Video Telerehabilitasyon Grubu (VTG) (n=29) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. İnkontinans şiddeti, Incontinence Severity Index (ISI) kullanılarak değerlendirildi. Pelvik taban kas kuvveti, uzman doktor tarafından digital palpasyon ile Modifiye Oxford Skalası (MOS) kullanılarak ölçüldü. İnkontinansa bağlı yaşam kalitesi ve sosyal aktivite düzeyi, IncontinencexImpact Questionnaire (IIQ-7) ve UrogenitalxDistress Inventory (UDI-6), IncontinencexQuality of Life (I-QOL) questionnaire kullanılarak değerlendirildi. Genel yaşam kalitesi ise Euro Quality of Life scale (EQ-5D-3L) ile ölçüldü. Cinsel yaşam disfonksiyonu ise Coital Incontinence Questionnaire (CIQ) kullanılarak değerlendirildi. 6 hafta boyunca, her iki gruba da telerehabilitasyon (TR) yöntemiyle haftada 2 gün pelvik taban kas kuvvetlendirme programı ve mesane eğitimi uygulandı. OTG grubuna bu program zoom üzerinden takip edilirken, VTG grubuna ise video gönderilerek fizyoterapist eşliğinde uygulandı. 6 hafta sonunda, tüm katılımcıların pelvik taban kas kuvveti, yaşam kalitesi, sosyal aktivite düzeyi ve cinsel yaşam disfonksiyonu değerlendirmeleri tekrar yapıldı. Bulgular: Grupların başlangıç klinik özellikleri benzerdi (p >,05). OTG grubunda, TR öncesi ve sonrası ISI (p =,001) skoru, IIQ-7 (p =,001) skorları, UDİ-6 (p =,001), MOS (p=,001) skoru, I-QOL (p =,001) skoru, EQ-5D-3L alt kategorilerinden VAS (p =,004) değerinin TR sonrası değişimi istatistiksel olarak anlamlıydı. VTG grubunda TR öncesi ve sonrası ISI (p =,001) skorları, IIQ-7 (p =,001) skorları, UDİ-6 (p =,001), MOS (p=,001) skoru, I-QOL (p =,001) skorunun TR sonrası değişimi istatistiksel olarak anlamlıydı. EQ-5D-3L'in anksiyete/depresyon alt kategorisi (p =,001) her iki grup içinde TR öncesi skordan daha yüksek çıktı. OTG grubunda TR öncesi ve sonrası CIQ (p =,180) skoruna bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. VTG grubunda TR öncesi ve sonrası CIQ (p = 0,124) skoruna bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Gruplar arası TR öncesi-sonrası değişim analizinde, ISI (p = 0,397), UDİ-6 (p = 0,225), MOS (p = 0,110), I-QOL (p = 0,436), CIQ (p = 0,115), EQ-5D-3L alt kategorilerinden hareket (p = 0,326), özbakım (p = 1,000), olağan aktiviteler (p = 0,971), ağrı/rahatsızlık (p = 0,465), anksiyete/depresyon (p = 0,165) değerlerinde gruplar arasındaiistatistiksel olarak anlamlı biriifark gözlemlenmedi. Gruplar arası TR öncesi-sonrası değişim analizinde IIQ-7 (p = 0,039) skorunda, OTG grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda her iki grupta da TR sonrası istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ancak, OTG ve VTG grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. TR tabanlı pelvik taban kas egzersizlerinin (PFMT) kısa vadeli etkileri konusunda zengin kanıtlar sunmaktayız. TR merkezli PFMT'nin, hava koşulları veya sağlık koşulları nedeniyle ev dışında rehabilitasyona katılamayan SUİ tanılı kadınlar için faydalı olduğunu gösteriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to make an evaluation on the effectiveness of telerehabilitation and to compare incontinence severity, PFM strength, social activity level, qualityiof life, sexualifunction activities in women with stressiurinary incontinence. Material and method : According to the inclusion criteria, 57 participants diagnosed with StressiUrinary Incontinence (SUI) were seperated into two main groups: the Online Tele-rehabilitation Group (OTG)(n=28) and the Video Tele-rehabilitation Group (VTG)(n=29), with 36 individuals in each group. The participants' demographic information was recorded. The incontinence severity was evaluated using the Incontinence SeverityiIndex (ISI). Pelvicifloor muscle strength was determined by using the ModifiediOxford Scale (MOS) through digital palpation by an expert doctor. The incontinence impact on qualityiof life and social activity level was evaluated using the IncontinenceiImpact Questionnaire (IIQ-7), UrogenitaliDistress Inventory (UDI-6), and Incontinence Qualityiof Life (I-QOL) questionnaire. Overall qualityiof life was measured using the Euro Qualityiof Life scale (EQ-5D-3L). Sexual dysfunction was evaluated using the Coital Incontinence Questionnaire (CIQ). For a periodiof 6 weeks, bothigroups underwent a tele-rehabilitation (TR) program consisting of pelvicifloor muscle strengthening exercises and bladder training twiceia week. The OTG group followed this program via Zoom, while the VTG group received video instructions and performed the exercises under the guidance of a physiotherapist. After 6 weeks, all participants' evaluations of pelvic floorimuscle strength, qualityiof life, social activity level, and sexual dysfunction were conducted again. Result: The baseline clinical characteristics of the groupsiwere similar (p>.05). In the OTG group, thereiwas a statistically significant change in the pre- and post-treatment scores of ISI (p =.001), IIQ-7 (p =.001), UDİ-6 (p =.001), MOS (p =.001), I-QOL (p=.001), and the VAS (p =.004) value from the anxiety/depression subcategory of EQ-5D-3L. In the VTG group, there was a statistically significant change in the pre- and post-treatment scores of ISI (p =.001), IIQ-7 (p =.001), UDİ-6 (p =.001), MOS (p =.001), and I-QOL (p =.001). The anxiety/depression subcategory of EQ-5D-3L(p =.001) showed a higher score post-treatment compared to pre-treatment in both groups. There was no statisticallyisignificant difference in the CIQ (p =.180) scores between pre- and post-treatment in the OTG group. There was no statistically significantidifference in the CIQ (p =.124) scores between pre- andipost-treatment in the VTG group. In the analysis of pre- to post-treatment changes between groups, no statistically significant difference was found in ISI (p =.397), UDİ-6 (p =.225), MOS (p =.110), I-QOL (p =.436), CIQ (p =.115), and the subcategories of EQ-5D-3L including mobility (p=.326), self-care (p = 1.000), usual activities (p =.971), pain/discomfort (p =.465), and anxiety/depression (p =.165). However, a statisticallyisignificant difference in favoriof the OTG group was observed in the IIQ-7 score (p =.039) in the analysis of pre- to post-treatment changes between groups. Conclusion: In conclusion, our study found statisticallyisignificant differences in both groups after TR. But, there was noistatistically significantidifference between the OTG and VTG groups. We provide strong evidence regarding the short-term effects of TR-based pelvic floor muscleitraining (PFMT). We demonstrate the benefits of TR-based PFMT for women with SUI who cannot participate in rehabilitation outside the home due to weather conditions or health conditions.