Karaciğer kist hidatiklerinde cerrahi tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 86888
  2. Yazar: ULVİ MURAT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ULVİ ÖNGÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer Kist Hidatiği, Cerrahi, Hepatic Hydatid Cyst, Surgery
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. ve 3. cerrahi kliniklerinde 1991-1999 yılları arasında karaciğer kist hidatiği tanısıyla öpere edilen 100 hasta retrospektif olarak gözden geçirildi. Başvuru yakınmaları, preoperatif bulguları, preoperatif tanıları, uygulanan operasyon türü, postoperatif komplikasyonlar ve hastanede kalış süreleri değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 38.9 olup 77'si kadın (%77), 23'ü erkek (%23) idi. Hastalığın anatomik lokalizasyon olarak en çok sağ loba (%73) yerleştiği ve en sık rastlanan şikayetin sağ üst kadran ağrısı (%79) olduğu saptandı. Tanı araçları olarak tüm hastalara USG, 26 hastaya CT (%26) yapıldığı ve bazı hastalarda serolojik testlerden de faydalanıldığı tesbit edildi. 21 hasta (%21) nüks karaciğer kist hidatiği tanısıyla ameliyat edilmiştir. 52 kiste (%39.1) parsiyel kistektomi+kapitonaj, 47 kiste (%3 5. 3) dışarı tüp drenaj, 19 kiste (%14.3) parsiyel kistektomi+intrafleksiyon, 14 kiste (%10.5) total kistektomi ve 1 kiste (%0.8) marsupiyelizasyon yapılmak üzere toplam 133 kist ameliyat edilmiştir. Ortalama hastanede kalış süresi 11.8 gün olarak gerçekleşti. En uzun yatış süresinin dışarı tüp drenajda (17.2 gün), en kısa yatış süresinin total kistektomide (7.7 gün) olduğu görüldü. 8 hastada safra fistülü (%8), 2'şer hastada yara ve kavite enfeksiyonu (%2) ve 1 hastada evisserasyon (%1) gelişti. Sonuç olarak dışarı tüp drenaj yönteminin hastanede kalış süresini uzattığını ve postoperatif komplikasyon gelişme riski en fazla olan yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
100 patients who underwent surgery because of hepatic hydatid disease between 1991-1999 in Ankara Education and Research Hospital of Health Ministry are reviewed retrospectively. The parameters were complaints of the patients, preoperative diagnoses and signs, the type of the operation, postoperative complications and hospitalization period. There were 77 female, 23 male patients who had avarage age of 38.9 years. The lesion was confined to the right lobe much more than the left lobe(%73). The most frequent symptom was abdominal pain(%79). USG was performed in all the patients, CT and some serological tests were used in some others in order to diagnose the disease. Total of 133 cysts were operated as 52 partial cystectomy and capitonnage (%39.1), 47 external tube drainage(%35.3), 19 partial cystectomy and introflection(%14.3), 14 total cystectomy(%10.5) and 1 marsupialization(%0.8). The avarage hospitalization period was 11.8 days. The longest period is obtained in external drainage (17.2 days) and the shortest hospital stay was in total cystectomy (7.7 days). The postoperative complications were 8 biliary fistula, 2 wound infections, 2 intracavitary infections and 1 evisseration. In conclusion we can say that external tube drainage causes extended hospitalization period and has the maximum risk of postoperative complications.