Resimli çocuk kitaplarının 3. sınıf öğrencilerinin sözel anlatım becerilerine etkisi: Biçimlendirici deneme araştırması
The effect of picture books on 3rd grade students' verbal retelling skills: Formative experimental research
- Tez No: 868911
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Resimli Çocuk Kitapları, İlkokul 3. Sınıf Öğrencileri, Sözel Anlatım Becerileri, Biçimlendirici Deneme Araştırması, Children's Picture Books, 3rd Grade Primary Students, Verbal Expression Skills, Formative Essay Research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Metni yeniden yapılandırma, okuma becerilerini değerlendirme ve hikâye türü metinler ile bilgilendirici metinler arasındaki farkları göz önünde bulundurma gibi yaklaşımlar okuma yeterliliğini geliştirmeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle araştırmanın amacı 3. sınıf öğrencilerinin sözel anlatım becerilerinin biçimlendirici deneme deseni ile incelenmesidir. Bu araştırmada biçimlendirici deneme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan özel bir ilkokul üçüncü sınıfına devam eden 12'si erkek 14'ü kız öğrenci olmak üzere toplam 26 öğrencilerinden oluşturmaktadır. 6 hafta süren uygulama sürecince araştırmacı tarafından belirlenen ve profesyonel olarak hazırlanan resimli çocuk kitapları öğrencilere bireysel okunarak sözel anlama düzeyleri değerlendirilmiştir. Resimli çocuk kitaplarının araştırmacı tarafından okunması tamamlandıktan sonra, öğrencilerden kitap hakkında sözel anlatım yapmaları istenmiştir. Uygulama süresince öğrencilerin görüş ve önerileri düzenli olarak alınmış ve haftalık bazda dikkate alınmıştır. Araştırma süreci, altı haftalık uygulama döneminin tamamlanmasıyla sona ermiştir. Sözel anlatım becerilerinin ölçümü Ulusoy (2017) tarafından oluşturulan“Sözel Anlatımlar ve Tepkileri Gözlem Formu”kullanılarak yapılmıştır. Uygulama boyunca öğrencilerden kitapta en beğendikleri yerin resmini çizmeleri istenmiştir. Çalışmanın nicel verileri ilişkili örneklem t-testi, tekrarlı ölçümler için ANOVA ve betimsel istatistik analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin ön test ve son test sözel anlama düzeyi puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin sözlü ifadelerinin haftalık puanları analiz edildiğinde, haftalar arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, araştırma bulguları, resimli çocuk kitaplarının öğrencilerin sözlü anlatım becerilerini geliştirmede yeterli bir araç olduğu sonucuna götürmüştür.
Özet (Çeviri)
Approaches such as restructuring the text, evaluating reading skills, and considering the differences between narrative and informational texts can help improve reading proficiency. For this reason, the aim of this study is to examine the verbal expression skills of 3rd grade students with a formative essay design. In this study, a formative experimental design was used. The study group of the research consists of a total of 26 students, 12 male and 14 female students, attending the third grade of a private primary school located within the borders of Ankara Metropolitan Municipality. During the 6-week implementation period, professionally prepared picture books determined by the researcher were read to the students individually and their verbal comprehension levels were evaluated. After the reading of the illustrated children's books by the researcher was completed, the students were asked to give verbal narratives about the book. During the implementation period, students' opinions and suggestions were regularly received and taken into consideration on a weekly basis. The research process ended with the completion of the six-week implementation period. Verbal expression skills were measured using the“Verbal Expressions and Reactions Observation Form”created by Ulusoy (2017). During the implementation, students were asked to draw a picture of their favorite place in the book. The quantitative data of the study were analyzed using paired sample t-test, ANOVA for repeated measures and descriptive statistics. The results revealed that there was a significant positive difference between the students' pretest and posttest verbal comprehension level scores. When the weekly scores of students' verbal expressions were analyzed, it was seen that there were significant differences between the weeks. As a result, the findings of the study led to the conclusion that children's picture books are an adequate tool for developing students' oral expression skills.