İslâm kelâmında Sümeniyye ve Berâhime'nin nübüvvet anlayışlarına eleştiriler
Criticisms of Sumeniyya and Barahima's understanding of nubuwwah in Islamic theology
- Tez No: 868944
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Kelam, Nübüvvet, Sümeniyye, Berâhime, Şamanizm, Budizm, Hinduizm, Akıl, Vahiy, Mucize, Islam, Kalam, Nubuwwat, Sumeniyya, Barahima, Shamanism, Buddhism, Hinduism, Reason, Revelation, Miracle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nübüvvet insanlık tarihi kadar eski bir konudur. Her ne kadar nübüvveti inkâr edenler olsa da dünya tarihine bakıldığında peygamberlerin insanlık tarihi üzerinde çok büyük etkileri olmuştur. Öyle ki günümüz modern dünyasında kullandığımız miladi takvimin başlangıcı dahi bir peygamber olan Hz. İsa'nın doğduğu yılı esas alır. Her devirde ve her toplulukta peygamberlerin izlerine rastlamak mümkündür. Nübüvvet bir inanç esası olarak ele alındığında dinler arasında belirgin farkların olduğu bilinen bir gerçektir. Bu durum nübüvvete yönelik tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Günümüzde nübüvveti inkâr eden akımların temeli sayılabilecek Sümeniyye ve Berâhime de nübüvvet hakkında olumsuz fikirler ileri sürmüş ve peygamberleri inkâr etmişlerdir. Bu çalışmamızda söz konusu iki fırkanın nübüvvete karşı olma nedenleri incelenecek ve İslam âlimlerinin onlara vermiş oldukları cevaplar üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Nubuwwat is a subject as old as human history. Although there are those who deny nubuwwat, when we look at the history of the world, the prophets have had a great impact on the history of humanity. So much so that even the beginning of the Gregorian calendar, which we use in today's modern world, is based on the year in which Jesus, a prophet, was born. It is possible to find traces of prophets in every era and in every community. It is a well-known fact that there are significant differences between religions when Nubuwwat is considered as a basis of belief. This situation has brought along discussions on nubuwwat. Sumeniyya and Barahima, which can be considered as the basis of the currents that deny nubuwwat today, also put forward negative ideas about nubuwwat and denied the prophets. In this study, the reasons why these two factions are against nubuwwat will be examined and the answers given by Islamic scholars to them will be emphasized.