Üniversite öğrencilerinin egzersiz bağımlılığı ile yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between exercise addiction and quality of life levels of the university body
- Tez No: 868965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR BARIŞ CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Yaşam kalitesi, Üniversite öğrencisi, Exercise addiction, Quality of life, University students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, ―üniversite öğrencilerinin egzersiz bağımlılığı ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.‖ Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 EğitimÖğretim yılında üniversite düzeyinde öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde öğrenim görmekte olan 358 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan ve yedi sorudan oluşan ―Kişisel Bilgi Formu‖, ―Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ve ―Yaşam Kalitesi Envanteri‖ kullanılmıştır. Yüz yüze toplanan verilerin tamamı SPSS programına aktarılmış ve betimsel istatistikler ve normallik durumuna uygun olan ―Bağımsız Örneklem T Testi, One Vay Anova ve Korelasyon Testleri‖ uygulanmıştır. Araştırma dahilinde yapılan analiz sonuçlarına göre, araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin egzersiz bağımlılık düzeylerinin cinsiyet, öğrenim görülen bölüm spor yapma durumu değişkenleri ile aralarında anlamlı bir farklılaşma bulunduğu, yaşam kalitesi düzeyi ile cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, gelir düzeyi, spor yapma durumu arasında anlamlı bir farklılaşma bulunduğu ve üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi ve egzersiz bağımlılığı arasında düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2024, x +72 Sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to“examine the relationship between exercise addiction and quality of life levels of university students.”The research was carried out with the relational scanning model, one of the quantitative research methods. The population of the research consists of students studying at the university level in the 2023-2024 academic year. The sample of the research consists of 358 university students who were determined by the easily accessible sampling method and are studying at Kırşehir Ahi Evran University in the 2023-2024 academic year.“Personal Information Form”, which was created by the researcher and consists of seven questions,“Exercise Addiction Scale and ”Quality of Life Inventory“ were used as data collection tools in the study. All data collected face to face were transferred to the SPSS program and descriptive statistics and ”Independent Sample T Test, One Vay Anova and Correlation Tests" were applied, which are suitable for normality condition. According to the results of the analysis conducted within the research, there is a significant difference between the exercise addiction levels of the university students participating in the research and the variables of gender, department of study, sports status, and there is a significant difference between the level of quality of life and gender, department of study, income level, and sports status. It was concluded that there was a low-level positive relationship between university students' quality of life and exercise addiction. 2024, x+ 72 Pages