Eser sözleşmesinde ek iş ve iş değişikliği
Additional work and work change under the contractor aggreements
- Tez No: 869082
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eser sözleşmesi, proje yönetimi, ek iş, iş değişikliğ ve proje yönetimi uzmanlığı, Work contract, project management, additional work, change of work and project management expertise
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Eser sözleşmelerinin ifası sırasında sözleşmede öngörülmeyen bir işin yapılması veya öngörülen bir işin kapsamının değiştirilmesinin gerektiği sıklıkla görülmektedir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılmasına karşın Türk Borçlar Kanunu (TBK)'nda eser sözleşmesi kapsamında ek iş ve iş değişikliği konusu düzenlenmiş değildir. Kanun koyucu tarafından ek iş ve iş değişikliğin tanımlanmamış olması, bir olayda ek iş ve iş değişikliği yapılıp yapılmadığının hukuken tayinini zorlaştırmaktadır. Nitekim sözleşmede yapılan her değişiklik, teknik olarak ek iş ve iş değişikliği değildir. Dolayısıyla ek iş veya iş değişikliği kavramlarının tanımlanması ve sözleşme üzerindeki etkilerinin hukuki çerçevesinin çizilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. TBK'da konunun düzenlenmemiş olması nedeniyle konuyla ilgili yapılmış çalışma sayısı oldukça az olupdoktrinde de sıklıkla tartışma konusu yapılmaktadır. Özellikle inşaat ve gayrimenkul geliştirme projelerinde ek iş ve iş değişikliği yapılması, süre ve maliyet hesaplamalarında önemli sapmalar doğurmakta ve kavramların anlaşılamadığı görülmektedir. Mevcut sorunların çözümlenebilmesi için güncel yargı kararları incelenerek doktrinde tartışmalı konular araştırılmış ve bu kapsamda üç adet kurgu olay üzerinden gecikme halleri ve sonuçları açıklanmıştır. Araştırma konusu; proje yönetim tekniklerinden yararlanılarak eser sözleşmelerinden doğan ihtilafların önlenmesi ve mevcut ihtilafların çözümünde yararlı olabilecek önerilerin sunulması yönüyle diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. Yargı kararlarının analizinden konunun kanunda tanımlanmamış olmasının ve doktrinde görüş birliğinin bulunmamasının uygulamada birçok soruna neden olduğu saptanmıştır. Konu ile ilgili, inşaat sözleşmelerinin mahiyeti de nazara alınarak, kanunda düzenleme yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. Kanunda yapılacak düzenlemenin yanı sıra inşaat ve gayrimenkul sektörleri özelinde proje yönetimi bakımından yazılı standartların oluşturulmasında yarar olduğu ve böylece ihtilafların önlenmesi, azaltılması ve olan ihtilafların da daha etkin ve doğru çözümlenmesinin mümkün olabileceği vurgulanmaktadır. Ocak 2024, 261 sayfa
Özet (Çeviri)
During work contracts, it is frequently seen that it is necessary to perform a work not foreseen in the contract or to change the scope of a foreseen work. Although it is frequently encountered in practice, the Turkish Code of Obligations (TCO) does not regulate the additional work and change of work within the scope of the work contract. The fact that additional work and change of work are not defined by the legislator makes it difficult to legally determine whether additional work and change of work have been made in a case. Not every change made in the contract is technically additional work and a change of work. Therefore, there is a need to define the concepts of additional work or change of work and to draw the legal framework of their effects on the contract. Since the subject is not regulated under the TCO, the number of studies on it is quite low and frequently discussed in the doctrine. Especially in construction and real estate development projects, additional work and change of work cause significant deviations in time and cost calculations, and the concepts are not understood. To resolve the existing problems, current judicial decisions have been examined and controversial issues in the doctrine have been researched, and in this context, the cases of delay and their consequences have been explained through three case studies. The subject of the research differs from other studies in terms of preventing disputes arising from work contracts by utilizing project management techniques and presenting suggestions that may be useful in resolving existing disputes. From the analysis of judicial decisions, it is determined that the fact that the subject is not defined in the law and the lack of consensus in the doctrine causes many problems in practice. Considering the nature of construction contracts, it is concluded that a regulation should be made in the law on the subject. In addition to the regulation to be made in the law, it is emphasized that it is beneficial to establish written standards in terms of project management specific to the construction and real estate sectors, and thus, it is possible to prevent and reduce disputes and to resolve the disputes more effectively and correctly. January 2024, 261 pages