Rekabet Hukukunda Devlet Yardımlarının Denetlenmesi
Inspection of State Aid in Competition Law
  1. Tez No: 869083
  2. Yazar: EBRU ASLANKARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Hukuku, Serbest Piyasa Ekonomisi, Devlet Yardımları, Devlet Yardımlarının Etkileri, Devlet Yardımlarının Denetimi, Competition Law, Free Market Economy, State Aid, Effects of State Aid, Auditing of State Aid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Devlet yardımları konusu, serbest piyasa ekonomisinin küresel ticarette etkisini göstermesi ile hukuki yaptırımlarla düzenlenmeye başlamıştır. Devletlerin kamu kaynaklarını kullanarak belirli teşebbüslere sağlamış olduğu avantajların rekabet gücü üzerinde göstermiş olduğu etkiler dikkate alındığında hukuki düzenleme yapılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu düzenlemeler genel itibariyle rekabet hukuku çerçevesinde yapılmıştır. Çalışmamızda devlet yardımlarının denetlenmesi konusu rekabet hukuku bağlamında ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde devlet yardımı kavramının tanımını, hangi yardımların devlet yardımı olarak kabul edilebileceği ve Türkiye'de uygulanan devlet yardımlarına yer verildikten sonra devlet yardımlarının denetlenmesinin önemi hukukun temel ilkelerine riayet edilmesi açısından incelenmiştir. İkinci bölümde ise devlet yardımları konusunun neden rekabet kuralları kapsamında düzenlenmiş olduğunun anlaşılmasını sağlamak amacıyla, öncelikle devlet yardımlarının ekonomik etkilerine yer verilmiştir. Türkiye'de mevcut rekabet kurallarına ve devlet yardımlarının bu kurallar kapsamındaki konumuna değinilmiş ve devlet yardımlarının rekabet kuralları çerçevesinde düzenlenmemiş olmasının etkilerine değinilmiştir. Devlet yardımlarının gerek ulusal ticaret gerek uluslararası ticaret üzerinde önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesi zorunlu hale gelmiştir ve devlet yardımlarının denetlenmesi oldukça önemlidir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde devlet yardımlarının denetlenmesi uluslararası yapılanmalar ve Türkiye'deki sistem olmak üzere iki başlık halinde incelenmiştir. Uluslararası yapılanmalar çerçevesinde Türkiye'nin AB, DTÖ ve OECD ile ilişkileri kapsamında değerlendirme yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise bu değerlendirmeler neticesinde Türkiye'de devlet yardımlarının denetlenmesine dair oluşturulacak sisteme yönelik öneri ve fikirlerimize yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The issue of state aid has been subject to legal regulation, especially when its relation to and its impact on the free-market economy and global trade are considered, Given the influence that the benefits provided by states to certain enterprises using public resources have on competitiveness, the implementation of legal sanctions has become unavoidable. These regulations are generally framed within the context of competition law. This study addresses the topic of state aid supervision within the scope of competition law. In the first part of our study, following the definition of state aid and an examination of the types and economic effects of state aid, the necessity and significance of state aid supervision are evaluated in light of fundamental legal principles. In the second part, to elucidate why the issue of state aid has been regulated within the framework of competition laws, we specifically discuss the economic impacts of state aid. We mention the existing competition laws in Turkey and the position of state aid within these laws, and analyze the effects of state aid that are not regulated under competition laws. State aid has substantial implications for both national and international trade, making the monitoring and auditing of state aid compulsory and underscoring the importance of state aid auditing. In the third part of our study, we examine the auditing of state aid from the perspectives of international organizations and the system in Turkey. We evaluate Turkey's relationships with the EU, WTO, and OECD in the context of these international organizations and their systems. In the results part, based on these evaluations, we will present our suggestions and ideas for establishing a system in Turkey to implement the methods and principles of providing state aid.