Adolesan idiopatik skolyozlu bireylerde hipermobilitenin skolyoza bağlı fiziksel değerlendirme parametrelerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effects of hypermobility on physical assessment parameters due to scoliosis in adolescents with idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 869156
  2. Yazar: DERYA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNTAŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idipatik skolyoz, Cobb açısı, Gövde rotasyon açısı, Hipermobilite, Pes planus, Adolescent idiopathic scoliosis, Angle of trunk rotation, Cobb angle, Hypermobility, Pes planus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hipermobilitenin fiziksel değerlendirmede kullanılan ölçümleri nasıl etkilediğini araştırmaktır. Aynı zamanda değerlendirilen parametrelerin birbirleri ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmada 40 adölesan idiopatik skolyozlu (AİS) birey değerlendirildi. Hipermobil olan 18 AİS'li birey çalışma grubu ve hipermobil olmayan 15 AİS'li birey kontrol grubu olarak toplamda 33 birey ile çalışma tamamlandı. Katılımcıların onamları alınarak demografik bilgileri kaydedildi.“Beighton Skorlaması”ile hipermobilite, radyografik değerlendirme ile“Cobb açısı”, skolyometre ile gövde rotasyon ölçümleri yapıldı. Bacak boyu eşitsizliği kaydedildi.“Naviküler Drop Testi”ile pes planus değerlendirilmesi,“Jack's Parmak Kaldırma Testi”ile pes planus esnekliği değerlendirildi.“Fonksiyonel Uzanma Testi”ile dinamik denge,“Tek Ayak Denge Testi”ile statik denge değerlendirmesi göz açık ve göz kapalı uygulandı.“Morse Düşme Ölçeği”ile düşme riski sorgulandı. Bulgular: Hipermobil AİS'li bireylerde lumbar bölge gövde rotasyon açısı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük çıktı (p=0,02). Hipermobilite ile üst ve alt torakal bölge gövde rotasyon açısı, Cobb açısı, pes planus varlığı, statik denge, dinamik denge ve düşme riski arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tüm AİS'li bireylerde yapılan korelasyon analizinde dinamik denge ile göz açık statik denge pozitif, düşme riski negatif ilişkilidir. Aynı zamanda Cobb açısı ile pes planus, lumbar ve üst torakal bölge gövde rotasyon açısı ilişkilidir. Sonuç: AİS'li bireylerde lumbar bölge gövde rotasyon açısı hipermobilite ile ilişkilidir. Buna göre AİS'li hastalarda hipermobilite durumunun değerlendirilmesi önerilir. Cobb açısı ile pes planus ilişkili olduğundan AİS'li bireylerde pes planus değerlendirmesi dikkatle yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate how hypermobility affects the measurements used in physical assessment and examine the relationships between the evaluated parameters. Methods: Forty adolescents with idiopathic scoliosis (AIS) were evaluated. The study was completed with a total of 33 individuals, including 18 hypermobile individuals with AIS as the study group and 15 non-hypermobile individuals with AIS as the controls. Consent was obtained from participants, and demographic data were recorded. While hypermobility was measured with“Beighton's Scoring”,“Cobb angle”and trunk rotation were measured with radiographic evaluation and a scoliometer, respectively; inequality of leg length has also been noted. Pes planus was evaluated with the“Navicular Drop Test”, and pes planus flexibility was examined with the“Jack's Finger Lift Test”. While dynamic balance was evaluated with the“Functional Reaching Test”, static balance was assessed with the“One Leg Balance Test”as eyes were open and closed. Fall risk was questioned with the“Morse Fall Scale”. Results: Angle of lumbar region trunk rotation in individuals with hypermobile AIS was statistically significantly lower than the controls (p=0.02). There was no statistically significant difference between hypermobility, and upper and the angles of upper and lower thoracic region trunk rotation, Cobb angle, presence of pes planus, static balance, dynamic balance, and fall risk (p>0.05). In the correlation analysis performed in all individuals with AIS, while dynamic balance is positively related to eye-open static balance, fall risk is negatively related. The pes planus, lumbar, and angle of upper thoracic region trunk rotation are related to the Cobb angle. Conclusion: In individuals with AIS, angle of lumbar region trunk rotation is associated with hypermobility. Accordingly, it is recommended to evaluate the hypermobility status of those with AIS. Since Cobb angle and pes planus are related, the evaluation of pes planus should be performed meticulously in individuals with AIS.