The unattainability of desire: A lacanian reading of the picture of Dorian Gray & the Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Arzunun ulaşılamazlığı: Dorian Gray'in resmi ve Dr. Jekyll ve Mr. Hyde
- Tez No: 869235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arzu, Tanıma, Jacques Lacan, bilim, sanat, ulaşılamazlık, Desire, Recognition, Jacques Lacan, science, art, unattainability
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Oscar Wilde tarafından kaleme alınan Dorian Gray'in Portresi ve Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ve Bay Hyde'ın Tuhaf Hikayesi adlı gotik Viktorya romanlarının Lacan'ın arzuyu anlama şeklini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Lacan'ın psikanalitik edebi eleştirisine ve bu eleştirinin arzunun ilkeleri ile nasıl ilişkilendiğine dair bir önsöz sunarak, her iki romanın kahramanlarının arzularına nasıl ışık tuttuklarını incelemektedir. Hem Oscar Wilde'ın hem de Robert Louis Stevenson'ın eserleri, kahramanlarının arzularını anlamak için sanat ve bilimi bir araç olarak kullanmaktadır. Wilde'ın eserinde, Dorian Gray sonsuz gençlik ve güzelliği arzularken, portre bu arzuyu yansıtarak sanatsal ifade ile zevk peşinde koşma arasındaki gerilimi vurgular. Stevenson'ın novellasında ise, Dr. Jekyll'ın bilimsel deneyleri, soylu doğası ile içgüdüsel arzuları arasındaki ayrımı yapma arzusundan kaynaklanmaktadır. İnsan doğasının her iki yönünü anlamaya çalışırken, kendisini acımasız Bay Hyde'a dönüştüren bir iksir icat eder. Zevk ve saygınlık arzularının çatışmasını dengelemeye çalışırken, Jekyll bilime başvurur ve sonunda kişiliğinin en karanlık yönlerini açığa çıkarır. Dahası, bu çalışma, arzunun bir eksiklikten kaynaklandığını ve seçilen hikayelerin kahramanlarının analizi yoluyla her zaman ulaşılamaz olduğunu iddia etmektedir. Diğer bir deyişle, bu tez, arzunun bir bireyin bilinçaltında kurulduğunu ve kimlik ile kişiliğin inşa edildiği aynı noktada olduğunu öne sürmektedir. Ayrıca, her iki romanın kahramanlarını - Oscar Wilde'ın Dorian Gray'ini, Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ve Bay Hyde'ını - ve arzularına ulaşma yolundaki çabalarını açıklayarak, bu arzuları elde etmeyi daha da zorlaştırdığını tartışacaktır. Her iki roman da ulaşılamayan arzuların etkisini incelemek için sanatı ve bilimi kullanmaktadır. En derin arzularını yerine getirmek, hem Dorian'ın güzellik arayışında sanatının temeli hem de Jekyll'ın insan doğasının bilimsel araştırmasıdır. Ancak, eylemlerinin sonuçları, arzunun kararları kontrol etmesinin inherent tehlikelerini vurgular, sanatsal bozulma veya bilimsel deneylerin beklenmedik etkileri aracılığıyla. Dolayısıyla, sanat ve bilimin kesişimi, insan arzusunun ve karakterlerin yaşamlarındaki dönüşümsel etkisinin araştırılmasında bir kıvılcım olarak işlev görür.
Özet (Çeviri)
This study attempts to explore the Lacanian reading of desire by analyzing the gothic Victorian novels The Picture of Dorian Gray written by Oscar Wilde and The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde by Robert Louis Stevenson. By giving some prior knowledge of Lacanian psychoanalytic literary criticism and how the principles of desire relate to this criticism. Both Oscar Wilde's and Robert Louis Stevenson's novels utilize art and science to gain insight into the desires of their protagonists. In Wilde's novel, Dorian Gray desires eternal youth and beauty which the portrait reflects highlighting the tension between artistic expression and the pursuit of pleasure. In Stevenson's novella, on the other hand, Dr. Jekyll's scientific experiments are motivated by a desire to distinguish between his noble nature and his primal desires. In an attempt to comprehend both sides of human nature, he conjures up a potion that turns him into the heartless Mr. Hyde. In the process of attempting to balance his opposing desires for pleasure and respectability, Jekyll turns to science and eventually exposes the darkest sides of his personality. Furthermore, this study claims that desire emerges from a lack and will always remain unattainable to reach recognition through the analysis of the protagonists of the narratives chosen. In other words, this thesis discusses that desire is instituted within the unconscious of an individual which is the same point where the identity and the personality are constructed. It will also explain the protagonists of each novel; Oscar Wilde's Dorian Gray, Robert Louis Stevenson's Dr. Jekyll and Mr. Hyde, and the things they did as a way of reaching their desires which will only make it more difficult for them to attain it. Both novels use art and science to examine the effect of unattainable desires. To fulfill their deepest desires is the basis of both Dorian's artistic search for beauty and Jekyll's scientific investigation of human nature. However, the outcomes of their acts highlight the inherent perils of allowing desire to control one's decisions, whether through artistic corruption or the unanticipated effects of scientific experimentation. Therefore, the intersection of art and science acts as a spark for the investigation of human desire and its transformational impact on the characters' lives.