Gebelerin eş beklentileri ölçeği : bir ölçek geliştirme çalışması
Pregnants's spouse expectations scale: A scale development study
- Tez No: 869274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Beklenti, Ebelik, Gebe, Ölçek Geliştirme, Expectation, Midwifery, Pregnant, Scale Development, Spouse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma, gebelerin gebelik döneminde eşlerinden beklentilerinin neler olduğunun belirlenmesi için literatüre yeni bir ölçüm aracı kazandırılmak amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Metodolojik türde olan bu araştırmanın örneklemini alınma kriterlerine uyan 450 gebe oluşturdu. Araştırma Ağustos - Ekim 2023 tarihleri arasında, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (MEAH) Kadın, Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin gebe poliklinikleri ve NST biriminde gerçekleşti. Veriler Kişisel Tanıtım Formu ve Gebelerin Eş Beklentileri Ölçeği (GEBE-Ö) kullanılarak toplandı. İstatistiksel analizde tanımlayıcı analizler (sayı, yüzde vb.), Cronbach's alfa katsayısı hesaplama, yapı ve güvenilirlik analizleri kullanıldı. Bulgular: GEBE-Ö iki alt boyut ve 21 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin“Duygusal Beklentiler”alt boyutuna ait Cronbach's alfa katsayısı 0.81 olup madde düzeltilmiş korelasyon katsayıları 0.358 ile 0.587 arasında değişmektedir.“Sosyal Beklentiler”alt boyutuna ait Cronbach's alfa katsayısı 0.77 olup madde düzeltilmiş korelasyon katsayıları 0.348 ile 0.604 arasında değişmektedir. Ölçeğin toplam Cronbach's alfa katsayısı 0.85'dir. Ölçekte ters puanlanan madde bulunmamakla birlikte ölçekten en fazla 105, en az 21 puan alınabilmektedir. Alınan puanlar arttıkça eş beklentisinin düzeyi artmaktadır. GEBE-Ö toplam,“Duygusal Beklentiler”ve“Sosyal Beklentiler”alt boyutları için kesme noktaları sırasıyla; 68, 32 ve 35'dir. Kesme noktasının üzerinde puan alınması genel, duygusal ve sosyal beklentinin yüksek olduğu, kesme noktasının altında puan alınması ise genel, duygusal ve sosyal beklentinin düşük olduğu anlamı taşımaktadır. Sonuç: GEBE-Ö toplam 21 madde ve iki alt boyuttan oluşan, gebelerin eş beklentileri düzeyini ölçebilen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted in order to provide a new measurement tool to the literature in order to determine what the expectations of pregnant women are from their partners during pregnancy. Material and Method: The sample of this methodological type of research was made up of 450 pregnant women who met the criteria for admission. August October 2023, the research took place in the maternity outpatient clinics and NST unit of Malatya Education and Research Hospital (MEAH) Women's, Maternity and Children's Hospital Dec. The data were collected using the Personal Introduction Form and the Spouse Expectations Scale of Pregnant Women (PSE-S). Descriptive analyses in statistical analysis (number, percentage, etc.), Cronbach's alpha coefficient calculation, structure and reliability analyses were used. Results: PSE-S consists of two sub-dimensions and 21 items. The Cronbach's alpha coefficient of the“Emotional Expectations”sub-dimension of the scale is 0.81 Dec, and the item-adjusted correlation coefficients range from 0.358 to 0.587. The Cronbach's alpha coefficient of the“Social Expectations”sub-dimension is 0.77, and the itemadjusted correlation coefficients range from 0.348 to 0.604. Dec. The total Cronbach's alpha coefficient of the scale is 0.85. Although there is no item that is scored inversely on the scale, a maximum of 105 and a minimum of 21 points can be obtained from the scale. As the scores obtained increase, the level of wife expectation increases. The cut-off points for the PSE-Stotal,“Emotional Expectations”and“Social Expectations”sub-dimensions are 68, 32 and 35, respectively. Scoring above the cut-off point means that general, emotional and social expectations are high, while scoring below the cut-off point means that general, emotional and social expectations are low. Conclusion: PSE-S is a valid and reliable measurement tool consisting of a total of 21 items and two sub-dimensions that can measure the level of partner expectations of pregnant women.