Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem çözme süreçlerinin incelenmesi
Investigation of mathematical problem solving processes of middle school students with mathematics learning disability
  1. Tez No: 869380
  2. Yazar: GÜLNİHAL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğrenme güçlüğü, şema temelli öğretim, problem çözme süreci, özel öğrenme güçlüğü, Mathematics learning powers, schematic teaching, problem solving process, special learning power
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, 10-12 yaş arası matematik öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin şema temelli öğretim yöntemi ile matematiksel problem çözme süreçlerini incelemektir. Araştırmada amaca uygun olarak katılımcıların şema temelli öğretim ile problem çözme süreçlerinden problemi anlama ve probleme uygun strateji seçmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Araştırmanın modelini diskalkulik öğrencilerle yürütülen problem çözme etkinliklerinin daha ayrıntılı olarak incelenebilmesi için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması oluşturmaktadır. Çalışmanın katılımcıları grubunu bir devlet okulunda ortaokulda eğitim öğretim gören özgül öğrenme güçlüğü tanısı almış matematik öğrenme güçlüğü alanında risk grubunda olan iki 5.sınıf ve iki 6.sınıf 4 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, öğrencilerin ön bilgilerini ortaya koymayı amaçlayan 5 adet problemi içeren ön test problemleri çalışma kâğıdı, odak grup görüşmelerine ait ses kayıtları ve ses kayıtlarının transkriptleri kullanılmıştır. Sorular doğal sayılarla dört işlem problemleri ile ilgilidir. Araştırma ön test, son test ve odak grup görüşmeleri olmak üzere 7 haftayı kapsamaktadır. Uygulama süreci 5 haftalık 5 adet odak grup görüşmesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelere ait şema temelli öğretimin problem tipleri sırasıyla şu şekildedir; değişim problemleri, sınıflama problemleri, karşılaştırma problemleri (toplama ve çıkarma işlemi kullanmayı gerektiren problemler), eşit grup problemleri ve oran problemleri şeklindedir. Her odak grup görüşmesi için beşer adet problem kullanılmıştır. Problemlerin kazanımları matematik öğrenme güçlüğü risk grubunda olan bireylerin yaşıtlarını 1 veya 2 yıl geriden takip ediyor olma durumlarından kaynaklı 3. ve 4.sınıf kazanımlarından oluşturulmuştur. Araştırmada, verilerin analizi ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, katılımcıların şema temelli öğretim öncesinde problemleri anlama ve uygun strateji seçme konusunda zorlandıklarını göstermektedir. Odak grup görüşmeleri sonrasında ise şema temelli öğretim stratejisinin öğrenciler problemi anlama ve probleme uygun strateji seçme konusunda gelişim gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this student is to expand the analysis processes of 10-12 year olds with mathematics learning difficulties through the ongoing curriculum teaching method. In accordance with the purpose of the research, it is aimed to understand the problem through simple teaching methods and problem solving processes and to continue choosing the appropriate strategy for the problem. The research consists of a case study, one of the quality research methods, in order to examine in more detail the problem-solving activities provided by personal dyscalculic management. The study consists of 4 secondary school rooms consisting of two 5th graders and two 6th graders, who are at risk groups in the field of mathematics learning difficulties and who have specific learning disabilities, who are studying in a secondary school in a public school with their friends. As data collection tools in the study, a pre-test problem worksheet containing 5 problems aimed at revealing people's preliminary knowledge, audio recordings of focused group interviews and transcripts of the audio recordings were used. The questions concern four operation problems with natural numbers. The research covers 7 weeks, including pre-test, post-test and focused group interviews. The implementation process was carried out in 5 focused groups over 5 weeks. The problem types of schematic teaching in these meetings are as follows; These are change problems, classification problems, mixing problems (complex problems that do not include addition and subtraction), equal group problems and ratio problems. Five problems were used for each focused group. The winnability of the problems consists of the portability of the 3rd and 4th graders, whose mathematical learning abilities are produced by the fact that they are 1 or 2 years behind their ages, which are risk groups. In the research, content analysis, one of the qualitative research methods, was used to analyze and interpret the data. The research shows that they have difficulty understanding problems and choosing appropriate strategies before regularly scheduled instruction. After the focus group interviews, it was found that the schematic teaching strategy improved the problem understanding and choosing the appropriate strategy for the problem.